Οι αντιφατικές θέσεις των ευρωπαίων ηγετών ως προς το αν θα υπάρξει ή όχι κάποια απόφαση για οικονομική στήριξη της χώρας στη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι διαφωνίες για την εμπλοκή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκαναν άνω-κάτω τα χρηματιστήρια και έπληξαν το ευρώ. Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα υπάρχει στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ, ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι θα υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας. Ωστόσο το ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών και όσων εταιρειών επωφεληθούν από τη σαρωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας των ΗΠΑ εξισορρόπησε τις νέες ανησυχίες που προκαλεί το δράμα της Ελλάδας και βοήθησε τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης να σταθούν στα πόδια τους. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με οριακές μεταβολές. Τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και της Αθήνας όμως βούτηξαν χάνοντας 1,17% και 1,91% της αξίας τους, αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όλες οι αμερικανικές αγορές ανέβαιναν. Οι δύο δείκτες- ο Dow Jones και o Standard & Ρoor΄s 500-κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 0,50% και ο Νasdaq 0,81%, περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Η άνοδος της Wall Street εν μέρει οφείλεται στο ότι δίδεται επιτέλους τέλος στην αβεβαιότητα ως προς τους κανόνες που θα διέπουν την κολοσσιαία βιομηχανία γύρω από το Σύστημα Υγείας μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τη σαρωτική του μεταρρύθμιση από το Κογκρέσο. Και τούτο διότι η έγκριση του νομοσχεδίου, επεκτείνοντας τα οφέλη για 32 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες στις ΗΠΑ, θα αυξήσει τον τζίρο σε μια σειρά εμπλεκομένων, από τις φαρμακοβιομηχανίες έως τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών Υγείας.
Επίσης, οι επενδυτές προβληματίστηκαν από την απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 0,25% προκειμένου να παγώσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και την ταχύτερη της αναμενομένης ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Ινδίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για τρίτο κατά σειρά μήνα τον Ιανουάριο κατά 11,5% και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση ενός και πλέον έτους. Με το που άνοιξαν χθες οι αγορές της Ασίας και βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αύξηση αυτή- έγινε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, που είχαν ήδη κλείσειεπηρεάστηκαν και έκλεισαν με απώλειες. Στο χρηματιστήριο της Βομβάης ο κύριος δείκτης, ο ΒSΕ Sensex 30, έπεσε 0,98%, ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με μεγαλύτερη πτώση, κατά 2,05%. Πάντως ορισμένοι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής της Τempleton Μαρκ Μόμπιους, προβλέπουν ότι το χρηματιστήριο της Ινδίας ενδεχομένως να ξεπεράσει τα άλλα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών. Γενικότερα, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους στις αναδυόμενες αγορές. Να θυμίσουμε ότι ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων σε όλον τον κόσμο, ο Αντονι Μπόλτον, αποφάσισε να επανέλθει στην επενδυτική δραστηριότητα μόνο και μόνο για να παίξει στις κινεζικές αγορές. Εχοντας αποχωρήσει πριν από δύο χρόνια, ο κ. Μπόλτον επανήλθε στην αγορά ιδρύοντας ένα νέο fund που θα επενδύει στην Κίνα. Η απόφαση του κ. Μπόλτον να επενδύσει σε μια αγορά για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένη έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών. Ωστόσο, παρά την έντονη αντιπαράθεση για την ύπαρξη «φούσκας» στις αγορές της Κίνας, το χρηματιστήριο της Σανγκάης βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά ύψη όπου είχε φθάσει πριν από την κρίση.