Η πρωτοβουλία σας να ψηφίσετε πρώτα το νομοσχέδιο για την ιθαγένειαδεν υποκρύπτει πολιτική και ψηφοθηρική σκοπιμότητα;

«Μα, κύριε Χιώτη, αν τα κίνητρά μας ήταν μικροκομματικά, τότε μας αρκούσε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης. Εγώ ως υπουργός θα μπορούσα να απονείμω χωρίς κανέναν νομικό περιορισμό σε όσους ήθελα την ιθαγένεια και τα εκλογικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Επιλέξαμε τον δρόμο ενός σύγχρονου, διαφανούς, αξιόπιστου και αξιοπρεπούς μηχανισμού πολιτογράφησης που συνάδει προς ένα σύγχρονο κράτους δικαίου και προστατεύει την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για ένα μεγάλο ιστορικό βήμα που έκανε το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Τώρα που ο νόμος για την απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες ισχύει πλέον, τι θα κάνετε με όσους βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα; Θα τους νομιμοποιήσετε, όπως έχει συμβεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν;

«Μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών, όπως τελευταία φορά έγινε το 2005- 2007, δεν είναι δυνατή, ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά. Με το σύγχρονο δίκαιο ιθαγένειας και συμμετοχής των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών που απέκτησε επιτέλους η χώρα μας ως τελευταίο κράτος-μέλος της Ενωσης βάλαμε τέλος σε έναν εθνικό παραλογισμό: ενώ ανοίξαμε το 1991 τα σύνορά μας διάπλατα σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, ενώ τους νομιμοποιήσαμε μαζικά, τους κρατούσαμε στο περιθώριο περιμένοντας την κοινωνική έκρηξη. Ο νόμος που ψηφίσαμε ήταν η μόνη στάση ευθύνης για την κοινωνική ειρήνη, η μόνη στάση που ανταποκρίνεται στις αρχές και στις αξίες του συνταγματικού πολιτισμού μας».