Τρεις φορές τον γύρο της Γης, το ένα τρίτο της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη. Αυτές είναι οι αποστάσεις που θα μπορούσε να έχει καλύψει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου , με βάση τα μίλια που έχει καταγράψει στο αεροπορικό του βιογραφικό από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και εκλέχθηκε Πρωθυπουργός, ως σήμερα. Μίλια με αγωνία, σκέψεις, σχεδιασμό και συνεχόμενες επαφές προκειμένου να βρεθεί η λύση για τη διαβόητη πλέον ανά τον κόσμο «Greek Εconomy».

Η σκηνή που ο Τζορτζ Κλούνεϊ ανοίγει την ντουλάπα-συρτάρι, βγάζοντας τα λιγοστά του ρούχα για να τα μεταφέρει στη βαλίτσα, στην ταινία «Ραντεβού στον αέρα» (Up in the air), που προβάλλεται αυτό τον καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες, ίσως είναι ενδεικτική και της γκαρνταρόμπας του έλληνα Πρωθυπουργού αυτό το διάστημα. Ο αμερικανός ηθοποιός υποδύεται ένα στέλεχος εταιρείας που έχει για σπίτι του το αεροπλάνο. Ο,τι δηλαδή συνέβη και στον κ. Παπανδρέου από τον Οκτώβρη και έπειτα.

Εχθροί του σε αυτό το παγκόσμιο σιρκουί για την ελληνική οικονομία δεν ήταν μόνο η Μέρκελ, η κρίση, η Goldman Sachs και οι κερδοσκόποι- ή ο… κ. Χρήστος Παπουτσής. «Οποιος ταξιδεύει τόσο πολύ σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό του» λέει ο κ. Γιάννης Φαρινόλας, κυβερνήτης σε αεροσκάφη της Αegean. «Η κούραση μάλιστα είναι αθροιστική. Σήμερα κουράζεσαι λίγο, αύριο τόσο και λίγο περισσότερο» σημειώνει. «Οταν κάποιος βρίσκεται σε ένα αεροσκάφος εν πτήσει, είναι σαν να ζει στην κορυφή του Ολύμπου» συμπληρώνει. «Το οξυγόνο είναι λιγότερο, η πίεση μεγαλύτερη, η επιβάρυνση του οργανισμού σημαντική» .

Σύμμαχος του Πρωθυπουργού όμως είναι η καλή φυσική κατάσταση τού οργανισμού του. «Ο επιβάτης που προσέχει τον εαυτό του, γυμνάζεται και ακολουθεί γενικά υγιεινή διατροφή, αντεπεξέρχεται πιο εύκολα στην επιβάρυνση των συνεχόμενων ταξιδιών», σημειώνει ο πιλότος. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου κάνει τα περισσότερα ταξίδια του με το πρωθυπουργικό Εmbraer, τον βοηθάει ακόμη περισσότερο: «Το “ξεμούδιασμα” είναι απαραίτητο, όπως και το να μπορεί να λύσει τα κορδόνια ή και να βγάλει τα παπούτσια του.Ενα λίαρ τζετ προσφέρεται περισσότερο για τόσο συχνά ταξίδια», συμπληρώνει.

Σαν σύγχρονος Φιλέας Φογκ, ο έλληνας Πρωθυπουργός κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ του ήρωα τού Ιουλίου Βερν. Εκείνος έκανε μία φορά τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, ο Γιώργος τρεις μέσα σε 167 ημέρες! Ταξίδεψε αυτό το διάστημα ίσως και περισσότερο από επαγγελματίες πιλότους. «Οι διεθνείς κανονισμοί επιβάλλουν όριο 900 ωρών πτήσης κατ΄ έτος», τονίζει ο κυβερνήτης της Αegean. Το περίφημο jet lag επίσης εγκυμονεί κινδύνους: «Ιδιαίτερα όταν πετάμε από δυτικά προς ανατολικά, είναι δυσκολότερη η προσαρμογή του οργανισμού» συμπληρώνει και δεν παραλείπει να τονίσει, με τον ρόλο του πολίτη, ότι «εντυπωσιάζειπράγματιακόμα και επαγγελματία η αντοχή του Πρωθυπουργού όλο αυτό το διάστημα».

dcharalabous@tovima.gr