Η διαφήμιση της κυπριακής εταιρείας συμβούλων που φτάνει στα e-mail των επιχειρηματιών είναι ξεκάθαρη:

«ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΜΕΙΩΣΤΕ ΝΟΜΙΜΑ- ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΩΝΥΜΙΑ- ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ Νέες πιο ανταγωνιστικές τιμές για σύσταση εταιρείας και ιδρυτικά έξοδα (475 ΕΥΡΩ).Προσυμφωνημένο καθορισμένο ύψος ετήσιας αμοιβής για ΟΛΕΣ τις βασικές υπηρεσίες μας- Μηδενική χρέωση για μεταφορά εταιρείας από άλλο δικηγορικό ή λογιστικό γραφείο.

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ- ΝΟΜΙΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΣ (13.00

ως 15.00- ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ)». Τι συμβαίνει;

Η Κύπρος τη στιγμή αυτή αποτελεί καταφύγιο για πολλούς έλληνες καταθέτες και επιχειρηματίες που θέλουν να προστατευθούν από την κρίση αξιοπιστίας της χώρας αλλά και από το φορολογικό νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων. Τους τελευταίους μήνες του 2009 είχαμε φυγή καταθέσεων προς τις κυπριακές τράπεζες εξαιτίας της ανησυχίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Οταν αποσαφηνίστηκε ότι αυτό δεν θα συμβεί, η εκροή σταμάτησε, αλλά τελευταία έχει ξαναρχίσει λόγω του φόβου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά, για την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμη και εξαιτίας του φόβου για εγκατάλειψη του ευρώ. Φυσικά το ενδεχόμενο αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από όλους τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά οι τράπεζες ζουν με την αγωνία των εκροών και προσπαθούν να συγκρατήσουν τις καταθέσεις στα ταμεία τους αυξάνοντας τα επιτόκια. Μέχρι στιγμής όμως οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι έχουν φύγει καταθέσεις περί τα 10 δισ. ευρώ.

Φορολόγηση μερισμάτων
Μια διαφορετική αγωνία από τους τραπεζίτες έχουν και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως τις διατάξεις για τη φορολόγηση των μερισμάτων προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν… Ελληνες ή θα γίνουν «Κύπριοι». Τη στιγμή αυτή τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με την ίδρυση κυπριακών εταιρειών κάνουν χρυσές δουλειές καθώς ο αριθμός των επιχειρηματιών που ανοίγουν τέτοιες εταιρείες για να μεταφέρουν τις μετοχές τους αυξάνεται καθημερινά. Χρυσές δουλειές κάνουν και οι εταιρείες λογιστών και ορκωτών που δουλεύουν υπερωρίες προκειμένου να βρουν τρόπους φοροαποφυγής για τους πελάτες τους.

Το αν θα έχουμε μεταφορά μετοχών σε κυπριακές εταιρείες θα εξαρτηθεί από τη διατύπωση της σχετικής διάταξης ώστε να φανεί αν γεννά φορολογικό πλεονέκτημα για τους ξένους μετόχους ελληνικών εταιρειών. Η φορολόγηση του μερίσματος στην κλίμακα ασφαλώς γεννά τέτοιο πλεονέκτημα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και αν ο φόρος των διανεμόμενων κερδών παρακρατείται στην πηγή. Οι επιχειρηματίες μέτοχοι ελληνικών εταιρειών θα έχουν κάθε λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις να ιδρύσουν μια κυπριακή εταιρεία, να εισφέρουν σε αυτήν τις μετοχές τους και έτσι να εισπράττει η κυπριακή τους εταιρεία το μέρισμα χωρίς να φορολογείται.

Φορολογική αδικία
Σημαντικό θέμα για τη φορολόγηση μερισμάτων είναι το πότε θα ισχύσει ο νέος νόμος. Οπως προκύπτει από το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο φόρος θα επιβληθεί στα μερίσματα που θα εισπραχθούν το 2011, ενώ όλοι οι άλλοι φόροι επιβάλλονται από εφέτος. Αυτό βεβαίως είναι μια προφανής αδικία, ιδίως όταν επιβαρύνονται με νέους αυξημένους φόρους όλες οι αδύναμες οικονομικά τάξεις. Η εξαίρεση των μερισματούχων για το 2010 είναι αδικαιολόγητη. Οι εισηγητές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι, αν ο φόρος επιβληθεί στα μερίσματα του 2010, θα είναι αναδρομική φορολόγηση. Αυτό δεν ισχύει διότι το μέρισμα παράγεται το 2010 εφόσον αποφασίζεται στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιείται εφέτος. Συνεπώς αποτελεί εισόδημα του 2010 και πρέπει να φορολογηθεί το 2010.

Η φορολόγηση του μερίσματος, δηλαδή των διανεμόμενων κερδών, είναι ιδιαίτερα σημαντική αφενός για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και αφετέρου για τις επενδύσεις. Διότι, εφόσον τα διανεμόμενα κέρδη θα επιβαρύνονται με υψηλότερο φόρο από τα μη διανεμόμενα, οι επιχειρήσεις θα έχουν κίνητρο να μη διανείμουν μεγάλα ποσά και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, πράγμα που θα βοηθήσει την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.

Ανοιχτό «παράθυρο» για μεγάλη έξοδο μετόχων
Αν ο νόμος δεν διατυπωθεί προσεκτικά, θα υπάρξει «φυγή μετόχων» προς την Κύπρο, άδικη φορολογική επιβάρυνση των ελλήνων μετόχων και φυσικά πολύ μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων. Το κόστος ίδρυσης μιας κυπριακής εταιρείας είναι πολύ μικρό και φυσικά πρόκειται για εταιρείες ουσιαστικά ανυπόστατες, δηλαδή χωρίς αντικείμενο, χωρίς παραγωγή, χωρίς υπαλλήλους και χωρίς γραφεία. Εχουν απλώς μια διεύθυνση αλληλογραφίας και έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Η Κύπρος δεν φορολογεί τα μερίσματα, ενώ ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων εκεί είναι μόνο 10%. Προκειμένου λοιπόν οι επιχειρηματίες να αποφύγουν τους αυξημένους φόρους που, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ακόμη και πριν από τις εκλογές, θα επιβάλει στα μερίσματα, ιδρύουν εταιρείες στις οποίες σκοπεύουν να μεταφέρουν τις μετοχές των επιχειρήσεων που έχουν στην Ελλάδα ώστε να αποφύγουν τον φόρο.

Το αν αυτή η προσπάθεια φοροαποφυγής θα αποδώσει ή όχι εξαρτάται από τη διατύπωση που θα έχει τελικά η σχετική διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αν το μέρισμα φορολογείτο στην κλίμακα, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, οι ιδιοκτήτες των ελληνικών επιχειρήσεων θα μετέφεραν αμέσως τις μετοχές τους σε κυπριακές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εμφανιζόταν το μέρισμα στη φορολογική τους δήλωση, συνεπώς δεν θα πλήρωναν τον φόρο. Το σχέδιο αυτό για τη φορολόγηση του μερίσματος στην κλίμακα ευτυχώς εγκαταλείφθηκε.

Η άποψη που είχε ως προχθές επικρατήσει στο οικονομικό επιτελείο ήταν να φορολογηθούν τα διανεμόμενα κέρδη, με παρακράτηση του φόρου από την επιχείρηση και απόδοσή του στην Εφορία. Το πρώτο προσχέδιο νόμου προέβλεπε ότι, όταν το μέρισμα εισπραχθεί, αν με τη φορολόγηση στην κλίμακα προκύπτει ότι πληρώθηκε μεγαλύτερος φόρος από το ποσόν που θα αντιστοιχούσε στην κλίμακα, θα υπάρχει επιστροφή φόρου. Συνεπώς οι ξένες εταιρείες θα είχαν επιστροφή του συνόλου του φόρου που παρακρατήθηκε. Και σε αυτή την περίπτωση οι ξένοι μέτοχοι ελληνικών εταιρειών ευνοούνται σε σχέση με τους έλληνες μετόχους.

Η λύση που τελικά φαίνεται να επελέγη για να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ελλήνων και ξένων μετόχων είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές φορολόγησης, ένας για τα μη διανεμόμενα κέρδη και ένας για τα διανεμόμενα, ώστε να βεβαιώνεται και να εισπράττεται κατευθείαν ο φόρος χωρίς να υπάρχουν άλλες παρενέργειες.

Σε αυτή την περίπτωση πράγματι τα μερίσματα θα φορολογούνται το ίδιο και οι μέτοχοι δεν θα έχουν όφελος να μεταφέρουν τις μετοχές τους σε κυπριακές εταιρείες για να αποφύγουν τον φόρο.