Ριζική μεταρρύθμιση τώρα, λέει ο ΟΗΕ, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα «Οι συναλλαγματικές ισοτιμίεςπου καθορίζουν την ανταγωνιστικότηταδεν μπορεί να αφήνονται στις αγορές» προειδοποίησε ο Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, γραμματέας του οργανισμού του ΟΗΕ για το εμπόριο (UΝCΤΑD), προσθέτοντας ότι η εμπειρία της κρίσης δείχνει την ανάγκη «σταθεροποίησης των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων με τη μείωση των δυνατοτήτων κέρδους από τις κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίου». Τα μαθήματα από το «τέλος εποχής» της παντοδυναμίας της αγοράς και των ανισορροπιών της, είπε ο Σουπατσάι, σημαίνουν τη συνειδητοποίηση ότι η απελευθέρωση του εμπορίου και η μεταρρύθμιση της αγοράς δεν οδηγούν αναγκαστικά σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Διπλασιάστηκαν τα πλαστά ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια Ο αριθμός των κατασχεθέντων πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Η ΕΚΤ απέσυρε την περασμένη χρονιά 860.000 πλαστά χαρτονομίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μικρής και μεσαίας αξίας (20 και 50 ευρώ), ενώ στην κυκλοφορία βρίσκονται συνολικά 13 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα. Στα επίσημα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται όσα χαρτονομίσματα κατάσχονται από τις αστυνομικές αρχές προτού διατεθούν στην κυκλοφορία. Πολλοί τραπεζίτες ανεβάζουν τον αριθμό των πλαστών ευρώ σε 2 εκατομμύρια χαρτονομίσματα.

Ακριβαίνει το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου Το Νano της ινδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τata κινδυνεύει να χάσει τη φήμη του ως «αυτοκίνητο του λαού», διότι πολύ σύντομα θα απολέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πολύ χαμηλής τιμής του (στην Ινδία πωλείται προς 100.000 ρουπίες, δηλαδή 1.600 ευρώ). Η άνοδος της τιμής του χάλυβα κατά 25% το τελευταίο 12μηνο αλλά και των υπόλοιπων πρώτων υλών υποχρεώνει τους κατασκευαστές να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους. Η επόμενη παρτίδα αυτοκινήτων, που βρίσκεται ήδη στη γραμ μή παραγωγής και θα διατεθεί στην αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, θα έχει λίγο πιο «τσουχτερή» τιμή: θα φτάνει για την πιο «πολυτελή» έκδοση Νano LΧ στις 200.000 ρουπίες (3.200 ευρώ).

Η Επιτροπή «προειδοποιεί» τις χώρες-μέλη για «υπεραισιοδοξία» Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Ολες τους «προειδοποιήθηκαν» ότι υπερεκτιμούν την οικονομική ανάκαμψη για να πιάσουν τους στόχους τους! Ετσι, «αβέβαιο» χαρακτήρισε η Κομισιόν το πρόγραμμα της Βρετανίας για περιορισμό του ελλείμματος των 12,6% του ΑΕΠ εφέτος..

Η δημοσιονομική εξυγίανση απειλεί τις πράσινες τεχνολογίες Οι επιχειρηματίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σπρώχνονται για να προλάβουν να εξασφαλίσουν κρατικές ενισχύσεις και κέρδη προτού κλείσει η στρόφιγγα καθώς «οι ευκαιρίες για σούπερ κέρδη δεν θα κρατήσουν για πάντα» λένε οι ειδικοί. Στα 25 δισ. δολάρια που δόθηκαν συνολικά και στα 60 δισ. δολάρια το 2010 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προστίθενται άλλα 140 δισ. δολάρια από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ωστόσο το σημερινό μπουμ απειλείται καθώς η γενικευμένη δημοσιονομική εξυγίανση θα περιορίσει τις επιδοτήσεις, οι οποίες όμως θεωρούνται ζωτικές για να είναι κερδοφόρα πολλά από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα. Οι εταιρείες έχουν το πολύ ενάμιση χρόνο, καθώς οι σχετικές επιδοτήσεις έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζονται.