Υ στερα από μήνες πισώπλατων «μαχαιρωμάτων» και παρασκηνιακών επιθέσεων στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Τζιανφράνκο Φίνι βγήκε από τη σκιά, αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά πολιτικά σχέδιά του.
Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής και συνιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος του «Λαού της Ελευθερίας» προβάλλεται πλέον ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Καβαλιέρε στην ηγεσία της Δεξιάς, μετά την ανακοίνωση της σύστασης του πολιτικού κινήματος «Ιταλική Γενιά» («Generazione Ιtalia»). Ο κ. Φίνι αποστασιοποιείται, με τον τρόπο αυτόν, από τον 73χρονο πρωθυπουργό, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ανέλαβε την εξουσία.
Στενοί συνεργάτες του λένε ότι η επίσημη αναγγελία του νέου κινήματος, το οποίο, προς το παρόν, θα λειτουργεί εντός του κυβερνώντος κόμματος, θα γίνει την 1η Απριλίου μέσω Διαδικτύου και κατόπιν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στην Περούτζια τον Μάιο. Ο Ιταλο Μποκίνο, ένας εκ των οργανωτών της κίνησης, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται για ένα νέο κόμμα, αλλά για ένα κίνημα που έχει σκοπό να ταρακουνήσει το κόμμα, εμπλουτίζοντάς το με νέες ιδέες».
Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία του κ. Φίνι ερμηνεύεται όμως από πολλούς ως ένα πιθανό όχημα που θα τον οδηγήσει στην ηγεσία του «Λαού της Ελευθερίας». Σύμφωνα με τους ιταλούς αναλυτές, το πολιτικό κλίμα για τον κ. Φίνι, λίγες ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία, είναι εξαιρετικά θετικό. Ενα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού κόμματος δηλώνει απογοητευμένο από τους χειρισμούς του κ. Μπερλουσκόνι, ιδίως σε θέματα οικονομίας. Επιπλέον, η Εισαγγελία της πόλης Τράνι στην Απουλία διέταξε εισαγγελική έρευνα εις βάρος του πρωθυπουργού, καθώς φέρεται να επεχείρησε να κλείσει τηλεοπτικά τοκ σόου και σατιρικές εκπομπές που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνησή του.
«Ο πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής, αλλά πλέον έχει χάσει το επικοινωνιακό του χάρισμα» λέει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας Σοφία Βεντούρα . «Ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται σε πτώση» γράφει η «Corriere della Sera», προσθέτοντας ότι «το κόμμα του πρωθυπουργού είναι πλαστικό και το πλαστικό κάποια στιγμή αποσυντίθεται».
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις το 44% των Ιταλών εγκρίνει την πολιτική του Καβαλιέρε, πολύ κάτω από το 62% του 2008.
© Τhe Τimes, 2010