ΛΟΝΔΙΝΟ. Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν επαναστατικό μηχανισμό που, λειτουργώντας ως «αόρατος μανδύας», έκρυψε ένα εξόγκωμα το οποίο βρισκόταν πάνω σε μια επιφάνεια χρυσού. Ο μηχανισμός εκτρέποντας το φως έκανε αόρατα τόσο το αντικείμενο όσο και την επιφάνεια και στις τρεις διαστάσεις, κάνοντας ένα μεγαλύτερο βήμα από αντίστοιχες προηγούμενες έρευνες που είχαν κατορθώσει να κρύψουν αντικείμενα αλλά μόνο στις δύο διαστάσεις αφού φασματοσκοπικά ήταν ορατά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετοί τέτοιοι μη χανισμοί οι οποίοι στην ουσία αυτό που κάνουν είναι η δημιουργία μιας αόρατης «τρύπας» στον χώρο, μέσα στην οποία μπορούν να κρυφτούν αντικείμενα. Η τρύπα αυτή παραμένει αόρατη επειδή το φως περνάει γύρω της όπως το νερό που κυλάει γύρω από μια πέτρα στο ρυάκι και μετά συνεχίζει κανονικά την πορεία του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των λεγόμενων «μεταϋλικών»: μεταλλικοί δακτύλιοι ή σπειρώματα που έχουν χαραχθεί πάνω σε τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων και μπορούν να δρουν ως «κεραίες» που επιδρούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αλλάζουν την πορεία της. Στη νέα έρευνα επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης χρησιμοποίησαν φωτονικούς κρυστάλλους, υλικά που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να «χειραγωγούν» το φως, έχοντας την ικανότητα να ανακλούν πλήρως το φως ορισμένων συχνοτήτων.
«Τα πετυχημένα πειράματα σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια είναι κάτι πολύ συναρπαστικό, αφού ο άνθρωπος ανέκαθεν επιθυμούσε είτε να βρει τρόπο να κρύβει και να κάνει αόρατα τα αντικείμενα είτε ακόμη και να γίνει ο ίδιος αόρατος. Η έρευνά μας κάνει ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση και δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα αόρατα. Βέβαια μέχρι στιγμής όλα τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί είναι μεν εντυπωσιακά και επαναστατικά αλλά δείχνουν απλώς ότι η δυνατότητα να κρύψουμε και να κάνουμε αόρατα τα πράγματα υπάρχει. Φυσικά θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να καταφέρουμε να αναπτύξουμε συστήματα που θα μπορούν να κάνουν αόρατα μεγάλα αντικείμενα όπως ανθρώπους, αυτοκίνητα κτλ.» δήλωσε στο Reuters ο Τόλγκα Ερτζιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.