Η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή στο θέμα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό δήλωσαν χθες προς «Το Βήμα» διπλωματικές πηγές, ερωτηθείσες σχετικά για προηγούμενο σχόλιο του «προέδρου» του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου ότι τα πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του «κινούνται» προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πάντως ότι «η Ελλάδα παίζει ρόλο στα Βαλκάνια, άρα και στο Κοσσυφοπέδιο».

Ο κ. Σεϊντίου, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ιστοσελίδα www.euobserver. com, εστίασε τις δηλώσεις του στην Ελλάδα. «Υπάρχει θετική κινητικότητα. Δεν μπορώ να σας πω τώρα ποια θα είναι η ημέρα που (σ.σ.: οι Ελληνες) θα αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, διότι είναι κυρίαρχο κράτος. Είναι θετικό όμως το ότι η Ελλάδα είναι αναμεμειγμένη ενεργά σε όλα τα ζητήματα στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύω» συνέχισε «ότι η Ελλάδα θα κινηθεί θετικά. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και θα εργαστούμε για αυτό» . Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σλοβακία είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Οπως «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει, στο παρασκήνιο διεξάγονται έντονες διεργασίες ώστε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου να κλείσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκεί κυρίως η Ουάσιγκτον, καθώς θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο κομβικό σημείο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Ακόμη και το Βελιγράδι εμφανίζεται να κατανοεί ότι η εκκρεμότητα με το Κοσσυφοπέδιο υψώνει εμπόδια στην προσέγγισή του με την ΕΕ.