Στο περιθώριο του «ελληνικού προβλήματος», που πήρε εξάλλου παγκόσμιες διαστάσεις, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα υψηλά κρατικά χρέη αναμένεται να συνεχίσουν να καθορίζουν την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Καθώς πάντως σε όλο τον κόσμο η απάντηση στην κρίση ακολούθησε, χωρίς εξαιρέσεις, το κεϊνσιανό μοντέλο, με τις κεντρικές τράπεζες να μειώνουν δραστικά τα επιτόκια και να ρίχνουν χρήμα στην οικονομία, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η ζήτηση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον σε εντελώς διαφορετική θέση απ΄ ό,τι πριν από 12 μήνες. Το 2010 αναμένεται εξάλλου να είναι μια «ιστορία δύο κόσμων», με τις αναδυόμενες οικονομίες να τα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, ενώ κυρίαρχο θέμα θα αποτελέσει η απόκλιση των οικονομιών, καθώς οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των χωρών θα γίνονται όλο και πιο ευδιάκριτες.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι (ύστερα από συρρίκνωση 1,2% το 2009) θα κυμανθεί στο 4,2% εφέτος, με τα ανεπτυγμένα κράτη να σημειώνουν ήπια ανάκαμψη 2,8% (από-3,4% το 2009) και τις αναδυόμενες οικονομίες να εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% (από 1,6% πέρυσι). Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, προβλέπουν οι οικονομολόγοι, θα κυμανθεί στο 3,8% (από-2,4% πέρυσι), στην ευρωζώνη στο 1,1% από-4% το 2009 (στην Ελλάδα στο-4% από-2%), στην Ιαπωνία στο 2,2% (από-5,1%), ενώ από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται ανάπτυξη 9,5% στις Κίνα, 7,5% στην Ινδία, 5,8%, στη Βραζιλία και 4% στη Ρωσία. Συνολικά οι χώρες ΒRΙC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) προβλέπεται να αναπτυχθούν με μέσο ρυθμό 7,9%, από 4,4% πέρυσι.
Η τάση πάντως της ασύμμετρης ανάκαμψης από την κρίση πιθανόν είναι να υπαγορεύσει σε βάθος χρόνου διαφορετικές στρατηγικές εξόδου από αυτήν, ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα υψηλά κρατικά χρέη θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη μείωση του δυνητικού ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το περιβάλλον αυτό καθιστά όμως δυσχερέστερη την προσπάθεια της χώρας μας και απαιτεί μάλλον εγρήγορση απ΄ όλους, καθώς οι φωνές όπως αυτή του μεγαλοεπενδυτή Τζιμ Ρότζερς ο οποίος ανέφερε στο CΝΒC ότι θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ενώ αναρωτήθηκε στο Βloomberg « γιατί θα πρέπει να στηρίξει κανείς τους ανθρώπους που έζησαν τη μεγάλη ζωή με χρήματα άλλων για τόσο πολύ καιρό» θα κερδίζουν μάλλον συνεχώς έδαφος.