Η Deutsche Τelekom σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί και σχετικό αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση. Σε μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση οι Γερμανοί θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και τον «σκόπελο» της μη υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς στους μειοψηφούντες μετόχους όταν αγόραζαν το 30% του ΟΤΕ.
Στο ζήτημα αυτό έχει παρέμβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από καταγγελίες του ΣΜΕΧΑ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει επανειλημμένως την υπόθεση. Ωστόσο η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποφανθεί τότε ότι η DΤ δεν ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει δημόσια πρόταση, καθώς το ποσοστό που απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ θεωρήθηκε αποκρατικοποίηση και τέτοιες πράξεις εξαιρούνται από την υποβολή δημόσιας πρότασης.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Το πρώτο είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι σήμερα κατέχουν το 30% του ΟΤΕ, να υποβάλουν ανά πάσα στιγμή προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών.
Το δεύτερο σενάριο είναι μέσω αγορών από το Χρηματιστήριο να ξεπεράσουν το 33,3% του οργανισμού. Ετσι, αν π.χ. ανακοινώσουν ότι κατέχουν το 33,4%, θα πρέπει υποχρεωτικά εντός 20 ημερών να υποβάλουν δημόσια πρόταση.
Εν τω μεταξύ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με υπόμνημα που κατέθεσαν εκπρόσωποί του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί να τεθεί υπό εποπτεία η διοίκηση του ΟΤΕ ώστε να μη λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τον οργανισμό.
Οι κκ. Ν. Χουντής και Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισαν τεράστιο σκάνδαλο την πώληση του οργανισμού και κατηγόρησαν για εκβιασμό και απάτη το Ελληνικό Δημόσιο εις βάρος των 108.000 μικρομετόχων, μεταξύ των οποίων είναι και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της παράβασης της κοινοτικής Οδηγίας περί δημόσιας προσφοράς και προστασίας των μικρομετόχων.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες ανέθεσε την υπόθεση σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να τη διερευνήσει.
Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ , η Κομισιόν αμφισβητεί ότι έχουν εφαρμοστεί ορθώς οι διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και αυτές που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων, στην υπόθεση πώλησης ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ προς τη γερμανική Deutsche Τelekom.