Τα εγκαταλειμμένα κτίρια στην Αθήνα αυξάνονται και πληθύνονται και τα περισσότερα, ανάμεσά τους και οι οικίες του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα και της ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αθ.Τσούρας, τα εγκαταλειμμένα κτίρια στην Αθήνα έφθασαν αισίως στα 1.650. Και αυτά μόνο στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, χωρίς ποτέ να υπάρξει επίσημη καταγραφή, αφού σε μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε από τη δημοτική αρχή αποκαλύφθηκε ότι στα περισσότερα εγκαταλειμμένα καταγράφηκαν μόνον τα ισόγειά τους.
Ο κ. Τσούρας ήδη κατέθεσε ερωτήσεις σε τρία υπουργεία, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι το πλήθος των εγκαταλειμμένων κτιρίων στην πρωτεύουσα «αλλοιώνει τον αστικό ιστό της Αθήνας», ενώ «ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών» και ορισμένα από αυτά «έχουν καταληφθεί από παραβατικά στοιχεία». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνεργατών του κ. Τσούρα, τα εγκαταλειμμένα κτίρια της πρωτεύουσας θα ξεπεράσουν τις 2.500 ως το τέλος του 2011 σε περίπτωση που η πολιτεία δεν επέμβει.
Ουδείς γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, αν και οι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ετσι ξεχασμένα και εγκαταλειμμένα που είναι, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με συνέπεια η πολιτεία να χάνει έσοδα. Ορισμένα άλλα, όπως αυτό όπου έζησε στην Πατησίων η Μαρία Κάλλας, έχουν χαρακτηρισθεί «διατηρητέα», πλην όμως, όπως σημειώνει στις ερωτήσεις του ο κ. Τσούρας, «αυτό το στολίδι για την Αθήνα,ένα διακριτικό νεοκλασικό οικοδόμημα,όπου έζησε η διάσημη υψίφωνος, παραμένει βορά στις ορέξεις του χρόνου». Το ίδιο συμβαίνει και με την οικία όπου έζησε ο Κωστής Παλαμάς στην Πλάκα, στην οδό Περιάνδρου.
Ο κ. Τσούρας ζητεί να καθορισθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, καθ΄ ότι πολλά εγκαταλειμμένα ακίνητα ανήκουν σε άγνωστους κληρονόμους, οι οποίοι δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους.