ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σαφέστερα ίσως παρά ποτέ ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να συνεχίσει να δανείζεται επί μακρόν υπό τους ισχύοντες σήμερα δυσβάστακτους όρους και ότι, αν τελικώς η ΕΕ δεν είναι σε θέση να βοηθήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα στραφεί προς εναλλακτικές λύσεις, ήτοι τις χρηματοδοτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Πρωθυπουργός άφησε εξίσου σαφώς να εννοηθεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ότι η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καθοριστικής σημασίας. Τόνισε επίσης ότι ως «ένθερμος ευρωπαϊστής» που είναι θα προτιμούσε η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα να αναζητηθεί εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, ο Πρωθυπουργός άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα στραφεί προς το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί υπό την αιγίδα της ΕΕ ή παρά την αντίθετη γνώμη της. Καλά πληροφορημένες πηγές της Επιτροπής σημείωναν και χθες ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί αντικείμενο των ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας ότι η πρώτη εκδοχή είναι σημαντικά διαφορετική από τη δεύτερη, η οποία εφόσον υιοθετηθεί θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι, αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη, τα μέτρα που έχει λάβει θα τα είχε ζητήσει το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται στο πλαίσιο της επιτήρησης του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να ωφελείται από τα κονδύλιά του. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: «Εδώ έγκειται ο ρόλος της ΕΕ, η οποία μπορεί να πει ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ ή αλλιώς ότι η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό».
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα της επιτρέψει να δανείζεται υπό λογικούς όρους.
Οταν υπάρχει ένα τέτοιο «εργαλείο», είναι αρκετό για να σταματήσει η κερδοσκοπία και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις, «καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού υπονομεύει τόσο τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση όσο και τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνική κρίσης της Ευρωβουλής. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα ζητεί πολιτική απόφαση στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από την προχθεσινή επαφή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο γνωρίζει πως η Επιτροπή είναι έτοιμη «να στηρίξει έναν μηχανισμό», και πρόσθεσε ότι «το περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες». Τόνισε εξάλλου ότι αποτελεί μια ευκαιρία για την ευρωζώνη, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.
Σ την άποψη αυτή συνηγόρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιόζεφ Μπούζεκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό είπε ότι η όλη κατάσταση αποτελεί παράλληλα και μια καλή δυνατότητα για την ευρωζώνη ώστε να δημιουργήσει εκείνους τους μηχανισμούς που θα προλαμβάνουν κρίσεις.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα». Πρόσθεσε ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού στηρίζει αυτά τα μέτρα και επισήμανε: «Το χρέος δεν μειώνεται αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία».
Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα μέτρα δεν θα μας βγάλουν από την κρίση μόνα τους, αλλά θα υπάρξουν και επενδύσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή τόνισε ότι η τιμωρία και η αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και αποτυχία της ΕΕ.
Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, απέκλεισε την παράλληλη με το ευρώ κυκλοφορία εσωτερικού εθνικού νομίσματος και επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα προτιμά ευρωπαϊκές λύσεις.