Η Viacom και η YouTube άρχισαν να βγάζουν στη φόρα η μία τα άπλυτα της άλλης, προσφέροντας μια σκανδαλιστική ματιά στο παρασκήνιο της διαμάχης που ξέσπασε ανάμεσά τους το 2007 για τα«πειρατικά» βίντεο που δημοσιεύουν οι χρήστες.
Ο όμιλος Viacom, στον οποίο ανήκουν το MTV και η Paramount Pictures, κατηγορεί τη YouTube για εσκεμμένη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας του, και παρουσιάζει τουλάχιστον ένα στέλεχος της YouTube ως πειρατή του ξένου οπτικού υλικού.
Η YouTube, από την άλλη πλευρά, κατηγορεί τη Viacom ότι ανέβαζε μόνη της αποσπάσματα από εκπομπές της στην υπηρεσία της YouTube, προκειμένου να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των χρηστών. Η Viacom φέρεται μάλιστα να προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εξαγοράσει τη YouTube.
Οι ισχυρισμοί αυτοί προκύπτουν από δικαστικά έγγραφα που εξετάζονται στο πλαίσιο της αγωγής που υπέβαλε η Viacom κατά της YouTube το 2007, λίγο αφότου η υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο εξαγοράστηκε τελικάαπό την Google για 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Viacom αξιώνει αποζημίωση 1 δισ. δολαρίων για αποσπάσματα εκπομπών της που αναρτήθηκαν παράνομα στο YouTube.
Η Viacom παρουσίασε εσωτερικά email της YouTube τα οποία, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι οι ίδιοι οι δρυτές της υπηρεσίας ανέβαζαν βίντεο για τα οποία γνώριζαν ότι καλύπτονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Η YouTube βασίστηκε εσκεμμένα στην παραβίασηκαι υπάρχουν αναρρίθμητα εσωτερικά μηνύματα που δείχνουν ότι οι ιδρυτές και οι υπάλληλοι της YouTube σκόπευαν να αποκομίσουν κέρδη από την παραβίαση αυτή» ισχυρίστηκε η Viacom την Πέμπτη.
Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής της YouTube Στιβ Τσαν φέρεται να έγραψε το 2005 στον συνεργάτη του Τζαουέντ Καρίμ: «Σε παρακαλώ σταμάτα να βάζεις κλεμμένα βίντεο στo siteθα είναι δύσκολο να υπερασπιστούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε νομικά υπεύθυνοι για το κατωχυρωμένο υλικόόταν ένας από τους συνιδρυτές μας κλέβει ασύστολα περιεχόμενο από άλλα site».
Η YouTube, από την πλευρά της, κάνει λόγο για παραπλανητική παράθεση αποσπασμάτων που δεν προσφέρουν αντιπροσωπευτική εικόνα.
Επιπλέον, οι νομικοί εκπρόσωποι της Google που υπερασπίζονται τη YouTube στην υπόθεση κατηγορούν τη Viacom για υποκρισία. Υποστηρίζουν ότι η ίδια η Viacom ανέβασε αποσπάσματα δικών της βίντεο, ή τουλάχιστον δεν φρόντιζε να ζητήσει την απομάκρυνσή τους. Η Google ισχυρίζεται ακόμα ότι η Viacom είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της YouTube.
Η Viacom ωστόσο υποστηρίζει ότι και η ίδια η Google είχε επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας της YouTube πριν τελικά την εξαγοράσει. Εσωτερικά έγγραφα που παρουσίασε η Viacom θέλουν ορισμένα στελέχη της Google να περιγράφουν τη YouTube ως «μεσάζοντα για την κλοπή περιεχομένου» και να προειδοποιούν ότι η υπηρεσία «βασίζεται αποκλειστικά στο πειρατικό περιεχόμενο».
Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη και παραμένει άγνωστο πότε θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.
Σήμερα, η YouTube έχει πλέον εξασφαλίσει συμφωνίες με τις περισσότετες μεγάλες εταιρείες ΜΜΕ ώστε να δημοσιεύει το υλικό τους και να τις αμοίβει με ποσοστό επί των διαφημιστικών εσόδων. Χρησιμοποιεί επίσης μια νέα τεχνολογία που υποτίθεται ότι μπορεί να εντοπίζει και να απομακρύνει αυτόματα τα βίντεο που καλύπτονται από copyright.
Στο επίκεντρο της διαμάχης Viacom – YouTube βρίσκεται η αμερικανική νομοθεσία (Digital Millennium Copyright Act), σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν φέρουν νομική ευθύνη για τυχόν παράνομο υλικό που ανεβάζουν μόνοι τους οι χρήστες. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες απλά να απομακρύνουν το επίμαχο υλικό όταν ενημερωθούν για την ύπαρξή του.