«Αγοράστε τώρα ελληνικά ομόλογα» πρότεινε σε σχετικό του άρθρο- σε διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο, είναι αλήθεια, σε σχέση με το τεύχος του «Focus» πριν από μερικές εβδομάδες όπου δέσποσε η ανάρμοστη στάση της Αφροδίτης- το οικονομικό περιοδικό «Focus-Μoney». Οπως υποστήριξε, αφού μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανέναν, ενώ η χώρα θα δεχθεί αργά ή γρήγορα οικονομική στήριξη, τα ελληνικά ομόλογα που παρουσιάζουν ελκυστικές αποδόσεις θα πάνε καλά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει με τα μέτρα που πήρε το πρόβλημα και θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, ενώ έχει υπερτιμηθεί ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών.

Την ίδια στιγμή και το Wealth Μanagement της Τράπεζας Πειραιώς προτείνει τώρα υπερεπενδεδυμένη θέση σε ελληνικά ομόλογα. Οπως σημειώνει, βρισκόμαστε στο στάδιο όπου οι αγορές αναμένουν πιο συμπαγείς ενδείξεις μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνικών ομολόγων (οι αποδόσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στην περιοχή στην περιοχή του 5,4%- 5,2%, με το spread να συρρικνώνεται στις 230 μονάδες).

Αν και, όπως εκτιμά, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ευθυγραμμισμένα με την «ορθόδοξη» δημοσιονομική σύνεση που θα υπαγόρευε ένα πρόγραμμα «τύπου ΔΝΤ», ωστόσο σύντομα θα είναι απαραίτητο ένα πρόσθετο πρόγραμμα ενίσχυσης της παραγωγικότητας ώστε να αντισταθμίσει τον αντιπληθωριστικό αντίκτυπο της αναμενόμενης απώλειας πραγματικών εισοδημάτων.

Διεθνώς ωστόσο τα υψηλότερα ασφάλιστρα τα οποία οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις τιμές εξαιτίας του οξυμμένου πολιτικού κινδύνου, καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στα ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες. Δεν είναι εξάλλου λίγοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (πτώση των τιμών) στους ερχόμενους μήνες, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά και για τις προσπάθειες της χώρας μας να περιορίσει το κόστος δανεισμού της. Κατ΄ άλλους οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων είναι αρκετά πιο κάτω από τα εν δυνάμει ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή είναι πολύ χαμηλές, και άρα οι αποτιμήσεις είναι υψηλές. Δεδομένου πάντως ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει ένα από τα ζητήματα που θα καθορίσουν το επενδυτικό τοπίο μεσοπρόθεσμα, ίσως τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα (τίτλοι Δημοσίου με προστασία από τον πληθωρισμό) αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα μια «καυτή» επενδυτική επιλογή.

mantik@tovima.gr