Τσιπς, γαριδάκια, πατατάκια, σοκολατοειδή, πίτσες και σάντουιτς με ζαμπόν και μπέικον, αναψυκτικά και πολλά άλλα ανθυγιεινά πουλούσαν περισσότερα από τα μισά σχολικά κυλικεία που ελέγχθηκαν στην Ανατολική Αττική. Πολλά από αυτά μάλιστα σέρβιραν ακόμη και καφέ! «Είναι για τους καθηγητές» δικαιολογήθηκαν στους επόπτες δημόσιας υγείας οι υπεύθυνοι των κυλικείων, οι οποίοι πιάστηκαν στα… πράσα για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, οι επόπτες κατά τον επανέλεγχο που έκαναν το διάστημα από τον Δεκέμβριο 2009 ως τον Ιανουάριο 2010 διαπίστωσαν ότι κυλικεία που είχαν βρεθεί να παρανομούν κατά τον προηγούμενο έλεγχο (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2009), δεν είχαν συμμορφωθεί. Κατά τον δεύτερο έλεγχο οι επόπτες διαπίστωσαν ότι το 57% των κυλικείων εξακολουθούσε να πουλάει απαγορευμένα προϊόντα και το 9% δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Στο 30% των κυλικείων έγιναν συστάσεις, κυρίως για μικροπαραλείψεις. Σύμφωνα με τον νόμο 1183/2006 στα κυλικεία επιτρέπεται η πώληση μόνο υγιεινών τροφίμων, όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε ατομική συσκευασία, μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, σταφιδόψωμα, μουστοκούλουρα, τοστ ολικής άλεσης χωρίς μαγιονέζα, γάλα (λευκό ή σοκολατούχο) χαμηλό σε λιπαρά, γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, ρυζόγαλο, φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη κ.ά.
Οι ειδικοί πάντως συνιστούν στους γονείς να ετοιμάζουν σπιτικό κολατσιό για τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας, κατά προτίμηση, βιολογικά προϊόντα. Ορισμένες ενδεικτικές επιλογές είναι: * Σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και σαλάτα (μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα) ή ένα κομμάτι κέικ και φυσικός χυμός.
* Σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα και φρούτο.
* Γιαούρτι και φρούτο. * Αβγό σφιχτό με ψωμί και τυρί όχι πολύ λιπαρό.
* Παστέλι απλό ή με ξηρούς καρπούς ή ψωμί με ταχίνι και μέλι.