O ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ προσπάθησε χθες να δώσει τη δική του λύση στο «ελληνικό πρόβλημα». Μεταξύ σοβαρού και αστείου (μάλλον αστείου), ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας της χώρας με περιουσία 17,9 δισ. δολάρια πρότεινε, μιλώντας στην τηλεόραση, η Ρωσία να αγοράσει την Ελλάδα, την οποία η πλούσια ιστορία της την καθιστά ελκυστικό στόχο εξαγοράς. Δεδομένου ότι τουλάχιστον η χώρα μας έχει μερικά από τα πιο διάσημα σήματα παγκοσμίως, θα μπορούσαμε, ανέφερε, να πουλάμε το φυσικό μας αέριο σε κάθε σπίτι χρησιμοποιώντας, π.χ., την Ολυμπιακή Φλόγα ως σήμα κατατεθέν για τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom…

Η αλήθεια είναι ότι τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα την ψάχνουν πλέον οι αγορές σε όλον τον κόσμο. Στην τελευταία πάντως δημοσκόπηση της Βank of Αmerica Μerrill Lynch για τον Μάρτιο, μεταξύ 207 θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως η πλειοψηφία με ποσοστό 52% (από 58% τον Φεβρουάριο) θεωρεί πιθανή μια «ευρωπαϊκή διάσωση της τελευταίας στιγμής», έναντι ποσοστού 24% (από 11% τον Φεβρουάριο) που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της.

Παράλληλα, η επιφυλακτικότητα των ερωτηθέντων παραμένει ισχυρή, καθώς το 19% τον Μάρτιο (έναντι 25% τον Φεβρουάριο) προβλέπει μια ελεγχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους, με παραμονή όμως εντός της ευρωζώνης. Σταθερό στο 2% παραμένει το ποσοστό αυτών που προβλέπουν άτακτη χρεοκοπία και αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, ενώ 3% (από 4% τον περασμένο μήνα) δήλωσε ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά. Για τους οικονομολόγους της Goldman Sachs πάλι, αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει δυσκολίες ή αν ο δανεισμός δεν καταστεί δυνατός με ένα αποδεκτό κόστος τους επόμενους μήνες, τότε ενδέχεται να ενεργοποιηθεί (ως τα μέσα Μαΐου) ο μηχανισμός ενίσχυσης στον οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ενώ για τους αναλυτές της Νomura, αν και πιθανότατα έχουμε δει τα χειρότερα για την Ελλάδα, η αστάθεια και οι αβεβαιότητες στην αγορά παραμένουν. Εστω όμως και αν η Standard & Ρoor΄s, που έβγαλε χθες την ελληνική οικονομία από το καθεστώς παρακολούθησης, έδωσε μια ανάσα στη χώρα, το βέβαιο είναι ότι οι αγορές, οι επενδυτές και οι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με το δάχτυλο στη σκανδάλη για αρκετό καιρό ακόμη.

mantik@tovima.gr