Στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς επιτήρησης (Credit Watch) προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s προκαλώντας εντυπωσιακή αντιστροφή του κλίματος στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια διεθνώς. Σε έκθεσή του αιτιολογεί την απόφαση αναφέροντας ότι το συνολικό πακέτο μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σημειώθηκαν μαζικές αγορές του νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου, οι οποίες μείωσαν την απόδοσή του στο 6,10% από 6,21% νωρίτερα και η διαφορά των επιτοκίων (spread) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών τίτλων περιορίστηκε στις 2,97 ποσοστιαίες μονάδες (297 μονάδες βάσης), τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, ενώ ο γενικός δείκτης του ΧΑ περιόρισε τις απώλειές του στο-0,50% από-2,29%. Ειδικότερα, η Standard & Ρoor΄s επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ+ και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Α-2 για την Ελλάδα, διατηρώντας ωστόσο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (outlook) «αρνητικές». Οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν ότι το outlook μπορεί να επανέλθει σε «σταθερό» αν η κυβέρνηση πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού της συστήματος. Σύμφωνα με την άποψή τους, αν οι προβλέψεις της κυβέρνησης επαληθευτούν, είναι εφικτή η αντιστροφή της ανοδικής πορείας του δημόσιου χρέους. Θεωρούν ωστόσο ότι χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων είναι δύσκολο να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 5,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και στο 2,8% το 2012.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει πιο αδύναμη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις και ως συνέπεια διάβρωση της φορολογικής βάσης, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 0,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2010 – 2015. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της S&Ρ, η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4% εφέτος. Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι αν διατηρηθεί το υφιστάμενο υψηλό κόστος δανεισμού, το μεγάλο και αυξανόμενο βάρος του δανεισμού θα διογκωθεί περαιτέρω. «Υπό το πρίσμα αυτών των σημαντικών δημοσιονομικών προκλήσεων και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, μένει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης», αναφέρεται στην έκθεση.

Η S&Ρ διευκρινίζει παράλληλα ότι το αρνητικό outlook αντικατοπτρίζει την άποψή της για την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum στο μεσοδιάστημα. «Δείχνει την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει αρνητικές αποκλίσεις από το μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής ή της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προειδοποιεί ο οίκος. Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Ρoor΄s είχε θέσει στις 7 Δεκεμβρίου του 2009 σε καθεστώς επιτήρησης την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στις 16 Δεκεμβρίου τη βραχυπρόθεσμη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, επεσήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι σε ανάλογες κινήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.