Πλούσια σε συγκινήσεις και σε αντιφατικές εξελίξεις η χθεσινή ημέρα, τα «σκαμπανεβάσματα» της οποίας αποτυπώθηκαν στις έντονες μεταπτώσεις της αγοράς.
Το «δώρο» της Standard & Ρoor΄s ήρθε μεν λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, αλλά, για τα αυξημένα ανακλαστικά των επενδυτών, τα ελάχιστα λεπτά που απέμεναν ήταν αρκετά ώστε να επιτευχθεί πλήρης αναστροφή του κλίματος.
Πιο συγκεκριμένα, ως τις 15.30 ο γενικός δείκτης παρέμενε υψηλότερα των 2.110 μονάδων, διατηρώντας σε ελεγχόμενο εύρος τις απώλειές του. Στη συνέχεια εκδηλώθηκαν δύο αλλεπάλληλα κύματα πιέσεων με αποτέλεσμα σε διάστημα μιας ώρας ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει στο χαμηλό των 2.074 μονάδων, με εκτεταμένες απώλειες 2,29%.
Ενώ απέμεναν λιγότερα από 10 λεπτά συνεδρίασης, εκδόθηκε η «ευνοϊκή» για τα παρόντα δεδομένα της οικονομίας έκθεση της S&Ρ, στην οποία ο διεθνής οίκος ανακάλεσε το καθεστώς «πιστοληπτικής επιτήρησης» (Credit Watch)
που ίσχυε από τον Δεκέμβριο, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης στο προσεχές χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι η S&Ρ θεωρείται η εγκυρότερη μεταξύ των τριών, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν σύντομα η Μoody΄s και η Fitch με ανάλογες βελτιώσεις στο outlook για την ελληνική οικονομία.
Η εξέλιξη αυτή εξουδετέρωσε τις πιέσεις που είχε προκαλέσει νωρίτερα η «αποστασιοποίηση» των ευρωπαίων εταίρων στο πρόβλημα της εγχώριας κρίσης και η αγορά αντέδρασε σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Ο γενικός δείκτης ανέκαμψε κατακόρυφα ως το τοπικό υψηλό των 2.112,67 μονάδων όπου και έκλεισε περιορίζοντας τις απώλειές του στο 0,50%.
Ωστόσο, εάν η αιφνίδια αναστροφή της τάσης αποκτήσει διάρκεια μένει να επιβεβαιωθεί στις προσεχείς συνεδριάσεις, οι οποίες αποκτούν αυξημένη σημασία ως προς τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, εν όψει του επικείμενου «τετραπλού» κλεισίματος των παραγώγων την Παρασκευή, όπου ευνοούνται οι αναδιαρθρώσεις και οι μετακυλίσεις θέσεων.
Νωρίτερα, οι συνθήκες στην αγορά επιδεινώθηκαν ραγδαία, αφού: α) απομακρύνθηκε η προσδοκία να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Ελλάδα, β) απορρίφθηκε από το Εurogroup το ελληνικό αίτημα για διασφάλιση δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο, γ) οι όποιες εξελίξειςαποφάσεις παραπέμφθηκαν πλέον στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25-26 Μαρτίου και δ) έγινε ορατό πλέον το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία είχαν ήδη προτείνει πριν από αρκετές εβδομάδες έγκυροι οικονομολόγοι, όπως ο Νουριέλ Ρουμπίνι και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ «καλλιεργώντας» την εξοικείωση με αυτή την εκδοχή.
Η αναπάντεχη «επέμβαση» της S&Ρ ήταν αρκετή για να ακυρώσει την επίδραση των αρνητικών εξελίξεων και να επαναφέρει τον γενικό δείκτη πάνω από τις 2.100 μονάδες, επιτυγχάνοντας το πέμπτο διαδοχικά κλείσιμο υψηλότερα του συγκεκριμένου τεχνικού και ψυχολογικού «οχυρού».
Ο δείκτης FΤSΕ20 περιόρισε τις απώλειές του στο 0,41%, ενώ της αιφνίδιας ανάκαμψης πρόλαβε να επωφεληθεί ο δείκτης FΤSΕ40 που έκλεισε κατά 1,23% χαμηλότερα, σε αντίθεση με τον FΤSΕ80 ο οποίος παρέμεινε κοντά στο χαμηλό της ημέρας κλείνοντας με απώλειες 1,43%.
Μολονότι νωρίτερα η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, η αυξημένη μεταβλητότητα επιτάχυνε τους συναλλακτικούς ρυθμούς και ο τζίρος στα 143,2 εκατ. ευρώ. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 49 ανοδικές, 129 καθοδικές και 139 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 95 έμειναν εκτός συναλλακτικού ενδιαφέροντος.