Περισσότερους φόρους για όλους, πλην των γνωστών εξαιρέσεων (ιδιοκτήτες ταξί- φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι επαγγελματίες που δεν τηρούν λογιστικά βιβλία), φέρνει το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές πριν από την κατάθεση του τελικού φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται συνολικά 40 αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων, τροποποιήσεις στο σύστημα του αφορολόγητου με αποδείξεις και μεγάλες επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων καθώς επιστρέφει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με ανώτατο συντελεστή 2% για περιουσία πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές αυτές το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα των εσόδων. Η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 45% θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα πιο αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης για όλους.

Ωστόσο το νέο νομοσχέδιο αφήνει για το τρέχον έτος αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως ταξί, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μηχανικοί- αρχιτέκτονες κ.ά., στο φορολογικό απυρόβλητο. Για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες διατηρείται για το 2010 ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματός τους, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι από εφέτος όλοι ανεξαιρέτως θα φορολογηθούν με λογιστικό προσδιορισμό, δηλαδή με τα πραγματικά εισοδήματα και τις πραγματικές δαπάνες που θα προκύπτουν από την τήρηση λογιστικών βιβλίων. Για αυτές τις κατηγορίες, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα αυξηθούν έως και 50% τα τεκμαρτά εισοδήματα για το 2010. Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων από το 2011 για μια σειρά επαγγελματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Ωστόσο χθες το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου όπου αναφέρει ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα φορολογούνται βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων από την 1η Απριλίου. Δηλαδή για τη συγκεκριμένη κατηγορία ήρθαν «μπροστά» οι αλλαγές στο φορολογικό τους σύστημα, ενώ σε άλλες θα γίνει αυτό στις αρχές του νέου έτους. Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούνται και στον τρόπο υπολογισμού του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Πλέον θα εφαρμόζεται κλίμακα, όπου για εισοδήματα από 6.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 10% και για άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 30%. Ωστόσο ο συντελεστής 30% θα εφαρμόζεται μόνο για το ποσό εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ, καθώς για το κλιμάκιο εισοδήματος ως 12.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής 10%. Στον πίνακα που δημοσιεύεται εμφανίζονται τα ποσά των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.