«Οι χώρες της Ασίας «απέτυχαν παταγωδώς» να προστατεύσουν τις τίγρεις στο φυσικό τους περιβάλλον και τα εντυπωσιακά αιλουροειδή κρέμονται στο χείλος της εξαφάνισης», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την άγρια ζωή.
Περίπου 100.00 τίγρεις εκτιμάται ότι ζούσαν πριν από 20 χρόνια σε δάση της Ασίας, από την Τουρκία μέχρι την Κίνα και από τη ρωσική Απω Ανατολή μέχρι την Ινδονησία. Σήμερα απομένουν μόλις 3.200 άτομα και η έκταση των ενδιαιτημάτων τους έχει συρρικνωθεί κατά 93%.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διεθνή διάσκεψη για τη Σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών) που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ.
«Αν θεωρήσουμε τους αριθμούς των τίγρεων δείκτη των επιδόσεών μας, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε αποτύχει παταγωδώς και συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε» δήλωσε ο Βίλεμ Βίνστεκερς, γενικός γραμματέας της CITES.
«Το 2010 είναι το κινεζικό Έτος της Τίγρης και το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας. Αυτή πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία θα αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Αν δεν το πράξουμε, θα πρέπει να ζήσουμε για πάντα με αυτή την ντροπή» είπε.
Και τα έξι σύγχρονα υποείδη τίγρης κινδυνεύουν από την αποδάσωση και τη λαθροθηρία -οι γούνες τους είναι περιζήτητες, κυρίως για διακόσμηση, και τα οστά και άλλα μέλη τους χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά φάρμακα.
Το εμπόριο ειδών τίγρης απαγορεύτηκε από τη CITES το 1975, προφανώς όμως αυτό το μέτρο δεν αρκεί.