Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) ευελπιστούν να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία σήμερα, σχετικά με τον τρόπο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, παρά την επιφυλακτικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών.

Οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπουΌλι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια:

– Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης, υπό τονσυντονισμό της Κομισιόν. Το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς να απαιτούνταιξεχωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα-μέλος.

– Το δεύτερο σενάριο είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ (ευρωομόλογο) και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.

Επιφυλάξεις διατύπωναν μέχρι και την Κυριακή η Γερμανία, η Ολλανδία καιη Αυστρία, ενώ Βρετανία και Σουηδία (που δεν μετέχουν στο Eurogroup), επιμένουν στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Ισχυρήείναι η υποστήριξη προς την Αθήνα από τη Γαλλία.

Υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ είπε στο «Reuters» το Σαββατοκύριακο ότι ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι η παροχή διμερών δανείων και οιδανειακές εγγυήσεις προς την Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις αρχές μιας διευκόλυνσης για συντονισμένη βοήθεια στην ευρωζώνη. Η Κομισιόν και η ομάδα του Eurogroup θα έχουν την εντολή να ολοκληρώσουν το έργο» είπε και προσέθεσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για τις αρχές και τις παραμέτρους μιας διευκόλυνσης ή ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, εάν χρειαστεί και ζητηθεί, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για κάποιο συγκεκριμένο ποσό.

«Θα έχετε ένα πλαίσιο μηχανισμού και θα υπάρξουν κενά για τα νούμερα, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη αίτημα (από την Ελλάδα)» είπε. Στα δύο σενάρια που εξετάζονται στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση και η γαλλική εφημερίδα «Monde».

Παρά τις όποιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, η σημερινή και αυριανή σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, κυρίως λόγω της απροθυμίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οπως δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή της στους «Financial Times» η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ «(η Ελλάδα) αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται βοήθεια. Κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα με τρόπο αρκετά εποικοδομητικό και θετικό με οικονομικούς όρους που δεν ήταν εντελώς παράλογοι, γεγονός που κατέδειξε ότι η αγορά ενδιαφέρεται για το ελληνικό χρέος». Όσον αφορά την οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σημείωσε: «Οσον μας αφορά δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη (χρηματοδότησης)».

Επίσης, σε μία ασυνήθιστη κριτική κατά της Γερμανίας, η κυρία Λαγκάρντ καταδίκασε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η χώρα, τονίζοντας στη συνέντευξή της στην εφημερίδα ότι η το Βερολίνο πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση προκειμένου να βοηθήσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επιλύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

«Θα μπορούσαν αυτές οι χώρες με πλεονάσματα να κάνουν κάτι; Το τάνγκο θέλει δύο», είπε χαρακτηριστικά η γαλλίδα υπουργός.

«Σαφώς η Γερμανία έκανε πολύ καλή δουλειά τα τελευταία 10 χρόνια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ασκώντας μεγάλη πίεση στο εργατικό της κόστος. Οταν κοιτάξει κανείς το εργατικό κόστος στη Γερμανία έχουν κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά…Δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για ένα βιώσιμο μοντέλο μακροχρόνια και για το σύνολο της ευρωζώνης», είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η γαλλίδα υπουργός αποκάλυψε ότι Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για το αν θα πρέπει η Γερμανία να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση για να βοηθήσει τις εξαγωγές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα «πολύ ευαίσθητο θέμα», όπως το χαρακτήρισε, για το οποίο αυτή και ο γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν μιλούν ευθέως», παρά τις καθημερινές τους συνομιλίες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, εξάλλου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέσεισε σήμερα την απειλή της ύστατης προσφυγής στην αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της.

«Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες — πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα. «Η προοπτική αυτή από μόνη της εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία», προσέθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, επανέρχεται στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

«Εχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικοί κανόνες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή (που υιοθετήθηκε) ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Σόιμπλε είχε ήδη αναφερθεί σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland στο ενδεχόμενο αποχώρησης μιας χώρας από την ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ατζέντα του Ecofin την Τρίτη

Στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, την Τρίτη, θα συζητηθεί ητρέχουσα οικονομική κατάσταση, βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της ΕE, που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου.

Για το 2010, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στο σύνολο της ΕΕ. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες για το 2010, στο 1,4% και 1,1% για την ΕΕ και την ευρωζώνη, αντίστοιχα.

Επίσης, στην ατζέντα είναι ηεφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ειδικότερα η συνέχεια της ειδοποίησης προς την Ελλάδα.

Στις 8 Μαρτίου, και σε απάντηση της απόφασης του Συμβουλίου Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υπέβαλε έκθεση σχετικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.

Με βάση την ως άνω έκθεση, η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου, με την οποία αξιολογούνται οι μέχρι στιγμής ληφθείσες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές. Συνάγεται ότι, η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα του ΠΣΑ, ενώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και υιοθετήθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010 (μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ).

Στα επόμενα στάδια, η ΕΕ θα αξιολογήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2011-2012.

Ακόμα, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την «Στρατηγική ΕΕ 2020», ενώ θα συζητηθεί η«στρατηγική εξόδου» και συγκεκριμέναη πορεία εξόδου από την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και η απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων στην αγορά εργασίας και αγαθών.