Ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ που εφαρμόζεται από σήμερα, ενώ στην αγορά έχει ξεσπάσει «πόλεμος» βιομηχανίας – λιανεμπορίου σχετικά με την απορρόφηση του αυξημένου φόρου.
Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% καθώς και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό.
Η αύξηση θα φέρει σαρωτικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια, τα φάρμακα, σε υπηρεσίες, τις νεόδμητες κατοικίες και τα αυτοκίνητα.
Μόνο οι ανατιμήσεις στα καύσιμα από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη «πρόσθεσαν» στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου 0,42%. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και η νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα που έγιναν εντός του Μαρτίου.
Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εάν οι παροχές αφορά προγενέτερο διάστημα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από σήμερα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.
Αναλυτικά:
* Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 21% από 19% και αφορά στα είδη ένδυσης-υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.
Η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% φέρνει ανατιμήσεις στα περισσότερα διόδια στις εθνικές οδούς, αλλά σε ορισμένα, όπως της Αττική Οδού, οι τιμές θα παραμείνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σταθερές.
* Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ με τους παλαιούς συντελεστές, γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές, μέχρι την αναθεώρηση των τιμών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.
* Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.
* Τέλος, συντελεστές 7% και 15% ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται σε 15%, 7% και 4% αντίστοιχα.
«Πόλεμος» για την απορρόφηση του ΦΠΑ
Εν τω μεταξύ, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ.
Αρκετές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου δηλώνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να μην αλλάξουν τις τιμές τους.
Η πλευρά των βιομηχάνων και βιοτεχνών εμφανίζεται διστακτική, καταγγέλλει μάλιστα για εκβιασμό μερίδα μεγάλων λιανεμπορικών επιχειρήσεων που τους ζητούν να επωμισθούν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ για λογαριασμό τους.
Εκτός από τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, το ίδιο θα κάνουν και ορισμένες μεγάλες αλυσίδες τουλάχιστον έως το Πάσχα.
Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων. Την απορρόφηση της αύξησης έχουν ανακοινώσει οι discount αλυσίδες Lidl και Αldi, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Carrefour Μαρινόπουλος η οποία θα την απορροφήσει για όλα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, συνεχίζοντας παράλληλα τις πρόσφορες της σε άλλα είδη.
Επίσης, οι άλλες αλυσίδες του κλάδου απαντούν με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα που φιλοξενούν στα ράφια τους.
* «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ. Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στο νερό και στα καύσιμα» σημείωσε το ΚΚΕ.