Οι ποδοσφαιρόφιλοι- και όχι μόνο- τζογαδόροι του στοιχήματος ή μη ακούν και συζητούν χρόνια τώρα για σικέ ή ύποπτα για στήσιμο ματς. Στημένα παιχνίδια παίζονταν και θα παίζονται στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Κατά το παρελθόν ωστόσο είχαν συμφέρον να στήσουν αγώνες κυρίως ομάδες που διεκδικούσαν άνοδο ή κινδύνευαν με υποβιβασμό.
Η διαφθορά κυρίως στο ποδόσφαιρο- διότι τζόγος παίζεται και σε άλλα αθλήματα- γιγαντώθηκε αφότου μπήκε στη ζωή μας το προκαθορισμένο στοίχημα. Εκτοτε γιγαντώθηκε και ο αριθμός εκείνων που έχουν κίνητρο να στήσουν ένα ματς για (προκαθορισμένο) μεγάλο κέρδος. Επιπλέον με το στοίχημα ασχολούνται οργανωμένα διεθνείς μαφιόζικες σπείρες, που σημαίνει ότι ένα στημένο ματς στην Ελλάδα εύκολα μπορεί να παιχτεί στην Ασία ή στην Ευρώπη και αντίστοιχα ένα στημένο του πρωταθλήματος μιας λατινοαμερικανικής χώρας να κάνει πλούσιους πολλούς μυημένους στη χώρα μας. Στα ημέτερα ποδοσφαιρικά δρώμενα έχουν γίνει ουκ ολίγες εκκωφαντικές καταγγελίες. Ενδεικτικά σταχυολογώ: «Κακά τα ψέματα, μόνο οι ασχολούμενοι με το στοίχημα επιβιώνουν από τη Β΄ Εθνική και κάτω » δήλωνε στις 6 Ιουνίου 2009 στην εφημερίδα «Το Φως» ο μεγαλομέτοχος του Εθνικού Αστέρα Νίκος Παπαδόπουλος .
«Συμμορίες, κυκλώματα και το στοίχημα δεν σε αφήνουν ήσυχο πλέον» έχει καταγγείλει επανειλημμένα ο πολύπειρος ως ποδοσφαιροπαράγοντας Αλέξης Κούγιας που έχει ασχοληθεί με το κουμάντο ομάδων Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνικής (Αρης Πετρούπολης, ΑΕΚ, Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία, Παναχαϊκή).
Οντας μεγαλομέτοχος της Νίκης Βόλου, ο παλαιός τερματοφύλακας Στράτος Γιδόπουλος (πήρε και πρωτάθλημα ως πρόεδρος της ΑΕΚ) δήλωνε πρόπερσι: «Το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής είναι ελεγχόμενο από το παράνομο στοίχημα».
Ωστόσο, ο ντόρος περί στημένων πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας από το περασμένο φθινόπωρο όταν από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (UΕFΑ) παραδόθηκαν στην ΕΠΟ τρεις φάκελοι (17 Νοεμβρίου, 20 Δεκεμβρίου και 18 Φεβρουαρίου) με 25 ύποπτα ελληνικά ματς- 24 με αγώνες ομάδων Β΄ Εθνικής και 1 Σούπερ Λίγκας! Και στις τρεις περιπτώσεις οι φάκελοι έγιναν… μπαλάκι από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή και (κοινή συναινέσει) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- εν προκειμένω στον αντεισαγγελέα κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο.
Πού βρίσκεται η σχετική διαδικασία; Ουσιαστικά στο… πουθενά! Μέχρι στιγμής καμία από τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ δεν έχει κληθεί να καταθέσει και οι πληροφορίες λένε ότι ο αρμόδιος αντεισαγγελέας εξετάζει «αναλύσεις» των ύποπτων παιχνιδιών. Τουτέστιν, τι ποσά παίχτηκαν, σε ποιες εταιρείες και χώρες, αν τα πονταρίσματα έγιναν πριν ή κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και άλλες παραμέτρους, όπως το «ημίχρονο- τελικό», τα «όβερ» και «άντερ» και άλλα τέτοια… ιερογλυφικά για τον δικαστικό λειτουργό, όπως και για όλους τους μη εξοικειωμένους με τον στοιχηματικό τζόγο.
Το κυριότερο ερώτημα όμως είναι κατά πόσο μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες με τα «ύποπτα» της UΕFΑ, όταν η βασική ένδειξη είναι τα παράλογα μεγάλα και παράτολμα χρηματικά πονταρίσματα στο λεγόμενο παράνομο ιντερνετικό στοίχημα. Ενδεικτική η αντίδραση των ΠΑΕ Πανθρακικός και ΠΑΣ Γιάννινα για το 1-2 στην Κομοτηνή, με (κοινή) υπερασπιστική γραμμή ότι δεν μπορεί να αποδίδονται ευθύνες στις ομάδες για στήσιμο του αγώνα επειδή κάποιοι κάπου έπαιξαν (στοιχηματικά) μεγάλα ποσά στο «διπλό» του εν λόγω ματς της 10ης Ιανουαρίου 2010.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι δρομολογείται μια ανακριτική διαδικασία για τα επίμαχα 25 ματς. Πού θα βγάλει; Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηθεί ένα ματς είναι δεκάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται να έχει συμμετοχή στο κόλπο κάποιος ή κάποιοι από τους εμπλεκομένους ποδοσφαιριστές, διαιτητές, προπονητές, παράγοντες και μάνατζερ. Σε ένα ματς εμπλέκονται μάξιμουμ 14+14=28 παίκτες, συν 2 προπονητές, συν 4 διαιτητές=34 άτομα. Συν (τουλάχιστον) 5+5 παράγοντες των δύο ομάδων και άλλοι τόσοι μάνατζερ (που μπορεί να έχουν δοσοληψίες με τους παίκτες), φτάνουμε αισίως σε πάνω από 50 άτομα για κάθε ματς. Σύνολο για τα 25 ύποπτα; Θα πρέπει να καταθέσουν ή να ανακριθούν 1.250 άτομα! Αρα, το πράγμα πάει φουλ για τις τις ελληνικές καλένδες ή αλλιώς «πιάσ΄ τ΄ αβγό και κούρευ΄ το»…
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να… αιμοδοτεί με περίπου 5-6 εκατ. ευρώ ετησίως τις 18 ΠΑΕ Β΄ Εθνικής, όταν ελάχιστα ματς βάζει στο κουπόνι του στοιχήματος, αφήστε που συχνά τα «φράζει» αμέσως γιατί γίνεται χαμός με υπερβολικά και μονόπλευρα πονταρίσματα!