ΠΑΡΟΙΜΙΑ
Μην ανεβαίνεις στο πλοίο χωρίς κρεμμύδι
Οι Ολλανδοί, που λατρεύουν τα κρεμμύδια, ήταν φυσικό να έχουν μια τέτοια παροιμία. Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Στον αμερικανικό εμφύλιο το 1864 ο στρατηγός Γκραντ τηλεγράφησε στο υπουργείο Αμυνας «Δεν μετακινώ τον στρατό χωρίς κρεμμύδια» και οι συμπατριώτες μας κρητικοί μετανάστες στον Νέο Κόσμο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα τα κατάφερναν καλύτερα από άλλους σε διάφορες επιδημίες γιατί έτρωγαν πολλά κρεμμύδια. Πρώτον, τα φλαβονοειδή που περιέχουν εξουδετερώνουν ουσίες οι οποίες θα έκαναν ζημιά σε διάφορα κύτταρα. Η κερσετίνη, για παράδειγμα, εμποδίζει την «κακή χοληστερόλη» να οξειδωθεί και να μπορεί εύκολα να κολλήσει στα αρτηριακά τοιχώματα, άρα διατηρεί τις αρτηρίες ελεύθερες. Επίσης το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε ενώσεις του θείου και αυτές όχι μόνο κατεβάζουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα αλλά ευνοούν και τον σχηματισμό της «καλής χοληστερόλης».

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η ιδέα, απλή και μεγαλοφυής ταυτόχρονα. Ούτε άνεμος, που πότε αρχίζει και πότε σταματά, ούτε ήλιος, που έχει (ακόμη) τη συνήθεια να πηγαίνει για ύπνο τις νύχτες. Συναντούμε τον ήλιο στο Διάστημα εκεί που δεν υπάρχουν σύννεφα, βροχές, νύχτες και όλες οι άλλες επίγειες απώλειες. Μαζεύουμε ηλιακή ενέργεια σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, όπου σε κάθε τετραγωνικό μέτρο έχουμε ισχύ 1,4 κιλοβάτ. Επιπλέον, τα φωτοβολοταϊκά εκεί επάνω χρειάζεται να έχουν πάχος εκατό φορές πιο μικρό από ό,τι στη Γη και δεν απαιτείται προστασία από γυαλί, σίδερο και άλλα τέτοια βαριά υλικά, ενώ η μεταφορά της ενέργειας θα γίνεται με εκπομπή μικροκυμάτων. Και γιατί δεν αρχίζουμε από αύριο, αφού όλα είναι τόσο καλά; Διότι για να μεταφερθεί σήμερα ένα κιλό στο Διάστημα απαιτούνται κάπου 20.000 ευρώ και για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις το βάρος προς το παρόν ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες τόνους. Οσο για την εκπομπή μικροκυμάτων δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Υπομονή λοιπόν, οι έρευνες συνεχίζονται…

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
270 είναι τα οστά που διαθέτει ένα νεογνό ανθρώπου.

206 είναι τα οστά των ενήλικων ανθρώπων.

Η διαφορά προκύπτει από τη συνένωση οστών στην περιοχή του κρανίου και της λεκάνης.

ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ;

Ποιος ζυγίζει πιο πολύ επάνω στη Γη, οι άνθρωποι ή τα μυρμήγκια συνολικά; Είναι μια από αυτές τις ερωτήσεις που φαίνεται να μην υπάρχει απάντηση τουλάχιστον τεκμηριωμένηαπόλυτα. Ενα γερμανικό περιοδικό πάντως αποτόλμησε προσεγγιστικό υπολογισμό και πήρε ως μέσο όρο βάρους τα 20 χιλιοστά του γραμμαρίου για κάθε μυρμήγκι. Ετσι, για το συνολικό βάρος όλων των μυρμηγκιών επάνω στη Γη έβγαλε το ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια τόνους. Εμείς οι άνθρωποι, με πληθυσμό 6,8 δισεκατομμύρια και μέσο όρο βάρους 55 κιλά, φθάνουμε μόλις τα 375 εκατομμύρια τόνους. Και αν κάποιος ρωτήσει ποιο είδος έχει το μεγαλύτερο βάρος επάνω στον πλανήτη μας, η απάντηση φαίνεται να είναι απροσδόκητη αφού υποτίθεται ότι οι υπολογισμοί δίνουν τα διάφορα μικρόβια, με βάρος 550 δισεκατομμύρια τόνους!

ΟΞΥΓΟΝΟΥΧΟ ΤΣΑΪ
Οι υπέρμαχοι του τσαγιού συνιστούν να βράζουμε φρέσκο νερό κάθε φορά που θέλουμε να απολαύσουμε το συγκεκριμένο ρόφημα και όχι να ξαναβράζουμε αυτό που έμεινε στον βραστήρα από προηγούμενη φορά.

Ιδιοτροπία ή όχι; Ε, λοιπόν, οι επιστήμονες τους δικαιώνουν: το φρέσκο νερό περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, πράγμα που βοηθά να αναδειχθούν τα αρώματα του τσαγιού. Και αν θέλετε επιβεβαίωση δεν έχετε παρά να φτιάξετε τσάι με φρέσκο και με ξαναβρασμένο νερό. Θα παρατηρήσετε ότι η κούπα που θα μοσχοβολήσει πρώτη και εντονότερα είναι αυτή με το φρέσκο νερό.

soufleri@dolnet.gr

algaldadas@yahoo.gr