Τα απτά αποτελέσματα- ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα- της περιοδείας του έλληνα πρωθυπουργού στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φανούν ασφαλώς πολύ σύντομα και τότε θα πρέπει να κριθούν. Αυτό όμως που αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία είναι το γεγονός ότι το ταξίδι αυτό κατόρθωσε, σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας τη στιγμή ακριβώς που χρειαζόταν. Και δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο διεθνής Τύπος έχει αρχίσει να βλέπει με διαφορετικό μάτι τις εξελίξεις, δίνοντας το βάρος στην ευρωπαϊκή πρόταση για τον σχηματισμό μηχανισμού ελέγχου των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος του ευρώ, που αποτελεί προϊόν των επαφών του κ. Παπανδρέου με την κυρία Μέρκελ και τους κκ. Σαρκοζί και Γιούνκερ. Ετσι το ελληνικό πρόβλημα, χωρίς φυσικά να πάψει να υφίσταται, μετατράπηκε ουσιαστικά σε ευρωπαϊκό και μένει τώρα να πειστούν οι εταίροι μας ότι οι σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ανατρέψουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι εικόνες των ταραχών στην Αθήνα που μεταδίδουν ως πρώτη είδηση οι ξένες τηλεοράσεις κάθε άλλο παρά μετριάζουν τις ανησυχίες αυτές.
O κ. Παπανδρέου κατάφερε να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια, αλλά ίση μεταχείριση και προστασία από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, εξηγώντας ότι η ελληνική κρίση πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να πάρει επιτέλους η διεθνής κοινότητα μέτρα. Και είναι θετικό το γεγονός ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί τόσο στο επίπεδο του G-20 όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξέλιξη αυτή δεν απαλλάσσει φυσικά την Ελλάδα από τις καθαρά δικές της ευθύνες, που την οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάρρευση και θα ήταν σφάλμα να υποθέσει κανείς ότι οι Βρυξέλλες θα ξεχάσουν εύκολα το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες τούς εξαπατούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Και το ερώτημα είναι αν το επικοινωνιακό χάρισμα και η φυσική άνεση στις διεθνείς επαφές που διαθέτει ο κ. Παπανδρέου θα καταφέρουν να ακυρώσουν τη δικαιολογημένη καχυποψία απέναντί μας. Ως προς την περιώνυμη βίζα πάντως η νέα αυτή προσέγγιση είχε τη θετική της κατάληξη, καθώς αποτελεί- πέραν της πρακτικής σημασίας του μέτρου- και μια συμβολική επίδειξη εμπιστοσύνης στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Μένει τώρα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γνωστά «αγκάθια» στα οποία οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία, με πρωτεύον το θέμα των Σκοπίων. Η Ουάσιγκτον επιμένει το ζήτημα αυτό να έχει λυθεί ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Νοέμβριο, ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στη Συμμαχία και για τον λόγο αυτόν αποδέχεται την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Προτίθεται μάλιστα να κάνει και σχετική δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν αποδέχεται όμως αλλαγές στο ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας, ενώ στο Αφγανιστάν υπήρξε τελικά μια διευθέτηση με την ανάληψη της διοικήσεως του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις ελληνικές δυνάμεις και με την εκπαίδευση των αφγανών πιλότων. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία στη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, εν όψει των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για την αναθεωρημένη πρόταση της πυραυλικής ασπίδας.