Το σημαντικότερο τουριστικό θέλγητρο του Περού, το Μάτσου Πίτσου, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, θα ανοίξει ξανά για το κοινό στις 29 Μαρτίου, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που απέκοψαν την πρόσβαση νωρίτερα φέτος, αναγκάζοντας τις αρχές της χώρας να διοργανώσουν επιχείρηση εκκένωσης των τουριστών.
Ο υπουργός Μεταφορών του Περού Ενρίκε Κορνέχο δήλωσε ότι αρχικά σχεδιαζόταν να επιτραπεί ξανά σε τουρίστες η επίσκεψη στο μνημείο από την 1η Απριλίου, αλλά η σιδηροδρομική γραμμή, που αποτελεί το κύριο μέσο πρόσβασης στο απομακρυσμένο μνημείο των Ίνκας και είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τις κατολισθήσεις, ήδη αποκαταστάθηκε εν μέρει.
Το Μάτσου Πίτσου, μια πόλη του 15ου αιώνα -χτισμένη περί το 1450- σε ύψος 2.500 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, που εγκαταλείφθηκε 100 χρόνια αργότερα λόγω της ισπανικής εισβολής, είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Λατινική Αμερική και εισφέρει πάνω από το 90% των εσόδων του Περού από τον τουρισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Η σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στο μνημείο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ εκατοντάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από το μικρό χωριό Αγουας Καλιέντες, την πύλη του Μάτσου Πίτσου, καθώς το απειλούσαν τα νερά του ποταμού Βιλκανότα.
Το Παρατηρητήριο Τουρισμού του Περού προειδοποιούσε ότι η χώρα θα έχανε 0,64% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της εάν ο τουρισμός μειωνόταν εφέτος, με πολύ σοβαρές συνέπειες για το Κούσκο, όπου από τον τομέα αυτό εξασφαλίζουν τα προς το ζην 175.000 άνθρωποι.
Το Μάτσου Πίτσου επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 2.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού.