Για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας φθάνει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 16 Μαρτίου, στη Βουδαπέστη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Γκόρντον Μπάιναϊ, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες, ενώ πρόκειται να συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της ουγγρικής Βουλής Μπέλα Κάτονα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην
πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ούγγρος ομόλογός του θα συμμετάσχουν και θα είναι οι κύριοι ομιλητές, στο «Φόρουμ για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης», που διοργανώνεται στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του κυβερνώντος Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος (υποψήφιο πρωθυπουργό) στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Απριλίου, Ατίλα Μέστερχαζι.
Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση είχε πλήξει, από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, πολλαπλά την ουγγρική Οικονομία, προς σωτηρία της οποίας είχαν προστρέξει τέλη της ίδιας χρονιάς διεθνείς οργανισμοί, όπως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ σειρά μαζικών μέτρων αναγκάσθηκε να λάβει η
σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.
Κάνοντας, πριν από μερικές εβδομάδες, έναν απολογισμό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπάιναϊ, είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τη χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, ήδη βρίσκεται σε περίοδο σταθεροποίησης και η ανάκαμψη θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Ο ίδιος θεωρεί πως, χάρη στα αυστηρά οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η ενίσχυση της αξίας του εθνικού νομίσματος οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, ενώ αναφορικά με την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει ότι αυτή θα πρέπει να συντελεστεί το
συντομότερο δυνατό.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας είναι παραδοσιακά στενές και φιλικές και μία εντατικοποίησή τους παρατηρείται ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, οπότε και αρχίζει η ανταλλαγή επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα και η υπογραφή διαφόρων διμερών συμφωνιών. Πρώτη επίσκεψη από ελληνικής πλευράς, σε ανώτατο επίπεδο, ήταν του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Οκτώβριο του 1979, και ακολούθησε εκείνη, που θεωρήθηκε «σταθμός» στις διμερείς σχέσεις, τον Μάιο του 1983, του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Τελευταία είχε επισκεφθεί επίσημα την Ουγγαρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον Μάρτιο του 2007, ενώ από ουγγρικής πλευράς είχε έλθει στην Αθήνα, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ο τότε Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Τζιούρτσιανι, τον οποίο διαδέχθηκε, μετά την παραίτησή του, πέρσι τον Απρίλιο, ως μεταβατικός πρωθυπουργός ο τεχνοκράτης νυν αρχηγός της ουγγρικής κυβέρνησης, Γκόρντον Μπάιναϊ.
Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας, στις οποίες μέχρι το 1981 εφαρμοζόταν το σύστημα «κλίρινγκ», έχουν αναπτυχθεί στη βάση της σχετικής εμπορικής συμφωνίας και την τελευταία δεκαετία και πλέον, έχουν γίνει προσπάθειες νέας μορφής συνεργασίας με ίδρυση μικτών επιχειρήσεων, συμπαραγωγή, μεταφορά τεχνολογίας.
Αξιοσημείωτο είναι πως Έλληνες της διασποράς στην Ουγγαρία, στα τέλη του 18ου αρχές του 19ου αιώνα, συμμετείχαν στην προετοιμασία και οργάνωση της Επανάστασης του 1821. Την εποχή εκείνη εκδίδεται και μια σειρά νεοελληνικών έργων από τα Πανεπιστήμια της Βούδας και της Πέστης, ενώ Ούγγροι συγγραφείς και
ποιητές έχουν σαν θέμα των έργων τους τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.
Οι νεότερες γενιές των Ελλήνων της Ουγγαρίας, που βρέθηκαν εκεί σε μια δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, μετά τον Εμφύλιο, συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη της δεύτερης πατρίδας τους, τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργούνται νέοι πολιτιστικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ τον Οκτώβριο του 1995 η Ορθοδοξία αναγνωρίσθηκε ως επίσημη θρησκεία στην Ουγγαρία.
Από το 1985 και μετά λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης έδρα Νεοελληνικών, η πρώτη σε μια από τις πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Πολλά έργα Ελλήνων κλασικών αλλά και σύγχρονων συγγραφέων έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά, όπως συνέβη και με τα κυριότερα έργα της ουγγρικής λογοτεχνίας που μεταφράστηκαν στα ελληνικά, ενώ υπάρχει σε μόνιμη βάση σειρά επισκέψεων μουσικών συγκροτημάτων, θεατρικών θιάσων κ.α.