«Ο συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ πρέπει να έχει περισσότερες προοπτικές, τα μέλη πρέπει να πάρουν μέρος ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής των άλλων μελών», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στους Financial Times.

Στο άρθρο του,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της ισχυρότερης ενοποίησης μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και της αυστηρότερης επιτήρησης των οικονομιών των κρατών-μελών για να προστατευθεί η νομισματική ένωση από μελλοντικές κρίσεις.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι η ΟΝΕ βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και πρέπει να γίνουν βήματα για να προστατευθεί από μία νέα κρίση.

«Οι συνέπειες της κρίσης γίνονται περισσότερο ορατές, οι αγορές εργασίας σε ορισμένες χώρες εξασθενούν και το δημόσιο χρέος σχεδόν παντού είναι πέρα από τα επιτρεπτά όρια. Υπάρχει μόνον ένας τρόπος δράσης: όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να επιστρέψουν στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό» γράφει.

«Ο συντονισμός μεταξύ των μελών του ευρώ πρέπει να έχει περισσότερες προοπτικές, τα μέλη πρέπει να πάρουν μέρος ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής των άλλων μελών» προσθέτει.

Ο Ιβ Μέρς, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, κατέστησε, την Πέμπτη, σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ακόμα στο άρθρο του ότι η οποιαδήποτε βοήθεια παρασχεθεί θα πρέπει να διέπεται από αυστηρούς όρους, αλλά παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα της ΕΕ να λύνει τα προβλήματα στην ευρωζώνη χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.

«Η προοπτική επείγουσας βοήθειας που θα συνδέεται με σκληρές διορθωτικές ενέργειες στην οικονομική πολιτική, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, θα αποτρέψει την εμβάθυνση της κρίσης και θα αποτρέψει μέλη της ευρωζώνης από το να καταφεύγουν στο μέλλον στο ΔΝΤ» επισημαίνει.

Τονίζει, επίσης,ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία στα κράτη-μέλη.

«Εάν επιτύχουμε να φέρουμε τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών στην ορθή κατεύθυνση, η κρίση θα μας έχει δώσει μία ευκαιρία για βελτίωση» καταλήγει.

* Η βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών και τα πρώτα βήματα που κάνει είναι μια καλή αρχή, είπε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η εμπιστοσύνη στις αγορές και στο ευρώ μπορεί να ανακτηθεί μόνο όταν η ίδια η χώρα κάνει τα πράγματα να δουλέψουν, προσέθεσε.