Έντεκα σπάνιες τίγρεις της Σιβηρίας έχουν πεθάνει το τελευταίο διάστημα σε ζωολογικό κήπο της Κίνας που αντιμετωπίζει έλλειψη κονδυλίων, εγείροντας ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης και την προστασία των άγριων ζώων στη χώρα.

Επισήμως ο Ζωολογικός Κήπος του Σενιάνγκ αποδίδει τους θανάτους σε αδιευκρίνιστες ασθένειες που εμφανίστηκαν στη διάρκεια του σκληρού χειμώνα, ωστόσο διάφορες αναφορές στα κινεζικά μέσα κάνουν λόγο για θάνατο από υποσιτισμό -οι τίγρεις φέρονται να τρέφονταν μόνο μεκόκκαλα κοτόπουλου.

Ο Ζωολογικός Κήπος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και αναγκάζεται ακόμα και να παρακρατά μισθούς των υπαλλήλων για να εξασφαλίσει τροφή στα φιλοξενούμενα ζώα, φέρεται να δήλωσε εργαζόμενη τουκήπου.

«Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας τις πράξεις: Μια τίγρης καταναλώνει καθημερινά 10 κιλά βοδινού κρέατος και υπάρχουν τουλάχιστον 30 από αυτές» εξήγησε η υπάλληλος, γνωστή μόνο από το επίθετό της, Ουάνγκ.

Το κόστος της τροφής για τις τίγρεις ανέρχεται στα 9.000 γουάν (960 ευρώ) την ημέρα, ανέφερε η ίδια.

Η τίγρης της Σιβηρίας (Panthera tigris altaica)είναι το μεγαλύτερο από τα έξι υποδείδη τίγρης που απομένουν σήμερα σε όλο τον πλανήτη. Από τα 300 άτομα που εκτιμάται ότι επιζούν σε άγρια κατάσταση, τα 50 βρίσκονται στην Κίνα. Όμως ακόμα 5.000 τίγρεις της Σιβηρίας ζουν σε αιχμαλωσία σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα της Κίνας.

Σύμφωνα με οργανώσεις όπως το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (International Fund for Animal Welfare), οι κινεζικοί ζωολογικοί κήποι συχνά εκτρέφουν περισσότερες τίγρεις από ό,τι χρειάζονται, προκειμένου να τις πουλήσουν όταν πεθάνουν στη μαύρη αγορά.

Μάλιστα το Διεθνές Ταμείοκαταγγέλει περιστατικά στα οποία «φάρμες τίγρεων» πουλούν στους επισκέπτες «ιαματικά» αλκοολούχα ποτά που περιέχουν μικρά οστά αιλουροειδών.