Σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για όλα κυκλοφορούν στις γειτονιές της Αθήνας. Ενας από αυτούς έκανε την εμφάνισή του ένα από τα μεσημέρια της εβδομάδας που πέρασε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στους πρόποδες της Ακρόπολης, προσελκύοντας τα βλέμματα των περαστικών. Ηταν ο Φρέντι, ένας γερμανικός ποιμενικός, ο οποίος φορώντας το φίμωτρό του και το ειδικό «γιλέκο» του που αναγράφει τη λέξη «Ρolice», μαζί με τον αστυνομικό συνοδό, κάνει την προγραμματισμένη περιπολία του. Κοντά τους και δύο αστυφύλακες του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως. Οι λιγοστοί κάτοικοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον δρόμο κοίταζαν τον Φρέντι αρχικά αμήχανα και στη συνέχεια απομακρύνο- νταν. Οταν τους ρωτήσαμε ποια είναι η άποψή τους, όλοι απάντησαν ότι δεν τους ενοχλεί η παρουσία του σκύλου. «Μόνο κάποιος ληστής ή τσαντάκιας θα πρέπει να φοβάται» μας είπαν.

Ο Φρέντι είναι ο ένας από τους έξι τετράποδους «αστυνομικούς» οι οποίοι, μετά την ειδική εκπαίδευσή τους, εδώ και 10 ημέρες βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας. Δεν θα τους συναντήσετε μόνο σε ένα μέρος. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα, στην Κυψέλη, στον Αγιο Παντελεήμονα και σύντομα θα τους δείτε και σε άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκηπάντα μαζί με ένστολους αστυνομικούς που θα αποτελούν τη μεικτή ομάδα της πεζής περιπολίας.

Τα άλλα πέντε σκυλιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ο Τίγκι, ο Οξον, ο Λάκι, ο Φάλκον και ο Τζάκι. Ολα αρσενικά, «διότι έχουν πιο δυναμικό χαρακτήρα από τα θηλυκά», όπως μας λένε οι άνθρωποι της ΕΛ.ΑΣ. Τα πέντε είναι γερμανικοί ποιμενικοί και το ένα μαλινουά. Η ηλικία τους από 15 μηνών έως δύο ετών, ενώ έχουν «θητεία» 8-10 χρόνια- κατόπιν προορίζονται να γίνουν κατοικίδια του αστυνομικού συνοδού τους. Οι σκύλοι μαζί με τους συνοδούς τους κάνουν περιπολίες πρωί και βράδυ, ωστόσο ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστρέφουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για να ξεκουραστούν μαζί με τον συνοδό τους.

«Μέλος της οικογένειάς μου»

Ο υπαστυνόμος Νίκος Κωστούλας είναι εκπαιδευτής σκύλων στην ΕΛ.ΑΣ. Μας εξηγεί ότι ο σκύλος και ο συνοδός του εργάζονται σαν ένας. «Οπως το ζευγάρι που χορεύει στο μπαλέτο με αρμονία για να αποδώσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» λέει. Είναι μάλιστα απόλυτα… πιστός ο ένας στον άλλον! Σε περίπτωση που αρρωστήσει ο σκύλος, ο συνοδός δεν θα βγει για περιπολία με άλλον. Ενώ αν αρρωστήσει ο συνοδός του, ο σκύλος θα μείνει μαζί του στο σπίτι.

Ο συνοδός από την αρχή έχει αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου, που περιλαμβάνει τη σίτιση, τη στέγαση και την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Για τον σκοπό αυτόν λαμβάνει μηνιαία επίδομα της τάξεως των 200 ευρώ. Επίσης, κανένας άλλος δεν αγγίζει τον σκύλο, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος για να υπακούει μόνο στον συνοδό του.

«Επί 24 ώρες την ημέρα σκέφτομαι για τον σκύλο έχοντας θυσιάσει την προσωπική μου ζωή. Είναι πλέον μέλος της οικογένειάς μου. Το πρωί σηκώνομαι πολύ νωρίς, τον ταΐζω, τον βγάζω μια μεγάλη βόλτα για τις φυσικές του ανάγκες και για να αποκτήσει τη ζωηράδα του. Μετά, αφού πρώτα κάνουμε κάποιες ασκήσεις υπακοής, πηγαίνουμε σε ορισμένη περιοχή για περιπολία. Οταν τελειώσουμε, επιστρέφουμε σπίτι, τον ταΐζω και μετά τον βάζω για ύπνο», μας λέει αστυνομικός συνοδός σκύλου και προσθέτει: «Εχουμε αποκτήσει και κώδικα επικοινωνίας. Μπορούμε να “διαβάζουμε” τα σκυλιά μας με τη γλώσσα του σώματος. Μπορεί εγώ να έχω αλλού στραμμένη την προσοχή μου, ωστόσο όταν τον βλέπω να κοιτάζει κάπου επίμονα έχοντας τεντωμένα τα αφτιά του σημαίνει ότι κάτι ύποπτο έχει εντοπίσει. Επίσης, ο σκύλος μπορεί να δει περιμετρικά και σε μεγάλη ακτίνα».

Ποιοι (δεν) πρέπει να φοβούνται

Ο γερμανικός ποιμενικός, μία απο τις πιο δημοφιλείς ράτσες στον κόσμο, έχει μεγάλη ενέργεια και αντοχή. Χρησιμοποιείται ως οδηγός τυφλών, ενώ «υπηρετεί» στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας σε πολλές χώρες. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του Α» και του Β» Παγκοσμίου Πολέμου

Μ έχρι στιγμής ο κόσμος τους έχει υποδεχθεί θετικά, μας λένε αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Χαίρονται που βλέπουν σκυλιά μαζί με αστυνομικούς, κάτι που έως σήμερα το έβλεπαν στην τηλεόραση. Επειδή αρκετοί έχουν σκύλους, μας πλησιάζουν και μας ρωτούν συνήθως για τη ράτσα του σκύλου, αν είναι αρσενικό ή θηλυκό, πόσο χρόνων είναι, αλλά κανένας δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την παρουσία τους στις γειτονιές. Ακόμη και έξω από τα γήπεδα όπου βρεθήκαμε η αντίδραση των φιλάθλων ήταν πολύ θετική» τονίζουν οι αστυνομικοί-χειριστές αστυνομικού σκύλου περιπολίας.

Κατά τη διάρκεια των περιπολιών δεν χρειάστηκε ως τώρα κάποιος συνοδός να αφήσει το λουρί του σκύλου. Αυτό γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι όταν αντιληφθούν οι αστυνομικοί κάποιον κακοποιό, οπότε αφήνουν τον σκύλο προκειμένου να τον ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να τον συλλάβουν. Ωστόσο το φίμωτρο παραμένει στο πρόσωπο του σκύλου. Το φίμωτρο θα αφαιρεθεί αν ο αστυνομικός έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με ένοπλο ο οποίος τον απειλεί με το όπλο του.

Οπως λένε οι αστυνομικοί, ο σκύλος λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά για όποιον θέλει να κάνει μια παράνομη ενέργεια. «Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου διερχόμενου ατόμου εγώ με τον σκύλο μένουμε λίγα μέτρα μακρύτερα έτσι ώστε, αν ο ύποπτος θελήσει να βγάλει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή όπλο, να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα. Ωστόσο στη θέα του σκύλου κανένας δεν αντιδρά» μας λέει ένας από τους αστυνομικούς συνοδούς. Στόχος είναι σταδιακά να εκπαιδευθούν και να διατεθούν για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά 30 αστυνομικοί σκύλοι με ισάριθμους συνοδούς. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η δραστηριότητα των αστυνομικών σκύλων περιπολίας αφορά την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, τη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, τη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων προς αποτροπή απόδρασης, τη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης την καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν αυτόφωρα εγκλήματα, ενώ επισημαίνεται ότι δεν θα διατίθενται σε πορείες και συγκεντρώσεις».