ΛΟΝΔΙΝΟ Τον λόγο για τον οποίο ο ιός ΗΙV του ΑΙDS μπορεί να επικρατήσει των αντιρετροϊκών θεραπειών που χορηγούνται για την αντιμετώπισή του ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Αρμπορ. Οι επιστήμονες είδαν ότι ο ιός καταφέρνει και «κρύβεται», παρά τη θεραπεία, σε προγονικά κύτταρα του οργανισμού τα οποία μετατρέπονται σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ετσι παραμένει «εν υπνώσει» για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία και στη συνέχεια επανέρχεται δριμύτερος. Το νέο αυτό εύρημα, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature Μedicine», δίνει μια εξήγηση στο γιατί είναι τόσο δύσκολη η εξολόθρευση του συγκεκριμένου ιού, αλλά παράλληλα ανοίγει δρόμους για αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπισή του στο μέλλον.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο ΗΙV μπορεί να στοχεύσει πρόδρομα αιμοποιητικά κύτταρα προτού αυτά αναπτυχθούν σε λευκά αιμοσφαίρια (πρόκειται για την κύρια γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στις λοιμώξεις). Η ομάδα έλαβε τέτοια κύτταρα από τον μυελό των οστών ασθενών με ΗΙV που είχαν λάβει ισχυρή αντιρετροϊκή θεραπεία και δεν εμφάνιζαν ίχνη του ιού για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Οταν οι επιστήμονες οδήγησαν τα κύτταρα στο να διαφοροποιηθούν σε λευκά αιμοσφαίρια στο εργαστήριο, εντόπισαν το γονιδίωμα του ιού στο 40% των δειγμάτων.

Οπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης κυτταρική βιολόγος Καθλίν Κόλινς, «όταν χορηγείται θεραπεία ο ιός συνεχίζει να αναπτύσσεται, ωστόσο δεν προκαλεί βλάβες αφού δεν μπορεί να εξαπλωθεί». Οταν όμως η θεραπεία σταματά, η λοίμωξη επανέρχεται και οι ασθενείς χρειάζεται να αρχίσουν πάλι αμέσως τη λήψη φαρμάκων και να μην τη διακόψουν.

Δεδομένου ότι τα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αποτελούν την τέλεια «κρυψώνα» για… μακροημέρευση του ιού. Ωστόσο οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα βρουν τον τρόπο να στοχεύσουν τα ρεζερβουάρ του ιού ώστε να τον θέσουν μακροπρόθεσμα υπό έλεγχο.