ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας την εποχή της σύλληψης παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην υγεία του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο όσο και στο φύλο του.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι υποστηρίζουν ότι όσες γυναίκες κατά την περίοδο της σύλληψης τρώνε κάθε μέρα ένα «γερό» πρωινό (με αβγά, μπέικον, κρουασάν κτλ.) και παράλληλα κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αγόρι. Αν αντίθετα η διατροφή περιέχει λίγα λιπαρά ή ακόμη αν η έγκυος βρίσκεται σε νηστεία κατά το διάστημα της σύλληψης, τότε οι πιθανότητες να γεννηθεί κορίτσι πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Σέριλ Ρόζενφελντ, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ποντίκια η έλλειψη τροφής την περίοδο της σύλληψης αλλά και το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης οδηγεί συνήθως σε γέννηση κοριτσιών, καθώς τα αρσενικά έμβρυα είναι πιο «ευάλωτα» και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αποβολής αν ο οργανισμός της γυναίκας ζει με στερήσεις.
Την ίδια στιγμή από τη μελέτη προέκυψε ότι η διατροφή της υποψήφιας μητέρας επιδρά σε μεγάλο βαθμό και στην υγεία του παιδιού της. Γενετικά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε ποντίκια έδειξαν ότι τα θηλυκά έμβρυα είναι γενικά πιο «ευαίσθητα» στη μητρική διατροφή, καθώς ανάλογα με τον τύπο διατροφής της μητέρας τους εμφάνιζαν περισσότερες αλλαγές σε διαφορετικά γονίδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από 12 ημέρες εγκυμοσύνης (περίπου το μισό της συνολικής εγκυμοσύνης του ποντικιού) παρατηρήθηκαν αλλαγές σε περίπου 2.000 γονίδια του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αφορούν τους νεφρούς και την οσμή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας τα αγόρια και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικό βαθμό κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους.
Ετσι, για παράδειγμα, ο γιος μιας παχύσαρκης μητέρας είναι πιθανότερος να γίνει και ο ίδιος παχύσαρκο και να παρουσιάσει διαβήτη όταν μεγαλώσει σε σχέση με την κόρη της ίδιας μητέρας.