Σε «ακριτομυθίες εξωθεσμικών παραγόντων, εκτός πολιτικής ζωής, με έντονη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης» απέδωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τη συνεχιζόμενη φιλολογία για επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα των οικονομικών περιοριστικών μέτρων για τον 13ο και 14ο μισθό που έχουν ανακοινωθεί για το δημόσιο τομέα.
Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας» ο κ. Λοβέρδος διέψευσε εκ νέου και κατηγορηματικά ότι υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων αυτών και στον ιδιωτικό τομέα: «Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτηρητές, ούτε από τον αρμόδιο επίτροπο θέμα επέκτασης. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο και γίνεται μία συζήτηση χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία»
Σύμφωνοι με όσα δεσμευτικά είπε ο υπουργός, δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο τομεάρχης Απασχόλησης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι μέρος της ευθύνης για την περιρρέουσα φιλολογία έχει και η κυβερνητική πλευρά σε επίπεδο αξιοπιστίας, αφού υπήρξαν αυτοδιαψεύσεις σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε το κυβερνών κόμμα όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στο δημόσιο τομέα παρατηρήθηκε ότι έγιναν περικοπές μέχρι του σημείου καταστρατήγησης των
συλλογικών συμβάσεων.
Στη θέση αυτή συνηγόρησε και ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡIZA Mιχάλης Κριτσωτάκης συμφώνησε ότι «δεν είναι ποιος διαρρέει αυτές τις πληροφορίες, αλλά τι πιστεύει ο κόσμος, αφού τίθεται θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει σήμερα.
Παρεμβαίνοντας και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, συμπλήρωσε ότι θα ήταν καταστροφικές οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τυχόν εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί τότε θα παρουσιαζόταν μία μαύρη τρύπα 2 δισεκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, όσα είναι η συμβολή του δώρου και των επιδομάτων στο ασφαλιστικό σύστημα το χρόνο.
Κατά τα άλλα ο κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο για το θεσμικό καθεστώς στις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα συμπεριληφθεί και διάταξη για το πλέγμα των αυστηρών διοικητικών ποινών που θα ληφθούν σε όσους συνταγογραφούν παράνομα φάρμακα και σε όσους εκτελούν αυτές τις συνταγές.
Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλα τα μέλη της επιτροπής στην παρουσίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο ΙΚΑ του νέου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, ένα πρόγραμμα που πιλοτικά θα εφαρμοσθεί στη Λαμία και στη Λάρισα.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα με παρατηρούμενη συστολή της συνταγογράφησης, αλλά και αποκάλυψη παρανομιών με τον εντοπισμό παθολόγου που συνταγογραφούσε με ποσοστό 269% πάνω από το μέσο όρο.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι με τη ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτομάτως διακοπή της συνεργασίας είτε του γιατρού που συνταγογραφεί παρανόμως, είτε το φαρμακείου που εκτελεί.
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός Εργασίας είπε ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το ποσοστό των ελαστικώς
απασχολουμένων είναι 5,8% επισήμως, ποσοστό που αυξάνεται όμως στο χώρο της μαύρης εργασίας.
Είπε πάντως ο υπουργός ότι το νομοσχέδιο θα διαλαμβάνει και θα θέτει κανόνες στην ενοικίαση εργαζομένων, τα «μπλοκάκια», την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση, τη διαθεσιμότητα και την εργασία το Σάββατο.
Υπέρ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου δήλωσε η εισηγήτρια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρεντάρη- Τέντε. Αντιθέτως από τη ΝΔ ο Γιώργος Κοντογιάννης μίλησε για «καλές προθέσεις που όμως δεν συνιστούν διαρθρωτικές τομές, αλλά οριακές αλλαγές- μπαλώματα».
Διαφωνία εξέφρασε από το ΚΚΕ η Σοφία Καλαντίδου, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, αντίθετα θωρακίζει τις ευέλικτες μορφές εργασίας ευνοώντας μόνον τους εργοδότες.
Αντιθέτως σύμφωνος με κάποιες επιφυλάξεις, δήλωσε με το νομοσχέδιο ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελλόπουλος σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εκλείψουν κάποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «μεγαθήρια» αλλά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ψευδεπίγραφο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Μιχάλης Κριτσωτάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως είπε νομιμοποιούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας μέσα σε ένα κλίμα καταστροφολογίας που διοχετεύει η κυβερνητική πλευρά και εκμεταλλεύονται οι εργοδότες.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι το νομοσχέδιο προκύπτει ως νομοτελειακή αναγκαιότητα λόγω
και του περιβάλλοντος που υπάρχει στη χώρα μας που περιστοιχίζεται από κράτη με χαμηλό και μη ανταγωνιστικό εργατικό κόστος.
Γνωστοποίησε επίσης ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα προβλέπεται ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερα η συνταξιοδότηση. Ακόμη θα προβλέπεται οριστικοποίηση της αναπηρίας άνω του 80% ώστε να μη ταλαιπωρούνται με επανεξετάσεις βαριές περιπτώσεις αναπηρίας.-