Με ποσοστό φτώχειας 20% η χώρα μας κατέχει τα θλιβερά «πρωτεία» στην ευρωζώνη, ενώ ακολουθούν με 19% η Ισπανία και η Ιταλία. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στο 17%.

Ανάμεσα στις 27 χώρες της Ενωσης, παρ΄ ότι μέλος από το 1981, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από νεότερα μέλη όπως η Λετονία (26%), η Ρουμανία (23%) και η Βουλγαρία (21%). Το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας καταγράφεται στην Τσεχία (μόλις 9%, το μοναδικό μονοψήφιο), ενώ τα χαμηλότερα συγκριτικά ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία και στη Σλοβακία (11%), στην Αυστρία, στη Σουηδία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία (12%), ενώ η Γαλλία, η Δανία και το Λουξεμβούργο κατέγραψαν ποσοστό 13%.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία «ακτινογραφία» της φτώχειας στη χώρα μας πριν από την κρίση, προτού βαθύνει η ύφεση στην Ευρώπη και πριν από το ξέσπασμα της «ελληνικής κρίσης»- η περίοδος αναφοράς εισοδήματος είναι το 2007. Η ΕΣΥΕ σημειώνει ότι ο δείκτης παρουσίασε σχετική σταθερότητα σχεδόν επί 14 χρόνια (1994-2007) κυμαινόμενος μεταξύ 20% και 23%.

Η «σταθερότητα» αποδεικνύει την αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων της περιόδου να μειώσουν αισθητά τον αριθμό των νοικοκυριών που αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ακόμη και σε ομαλές περιόδους, όταν η Ελλάδα κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.