Hταν ο επιστήμονας που σφράγισε τις αγγλικές κλασικές σπουδές με τις μελέτες του για τον Αριστοφάνη, με την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, και με τα σχόλιά του για τον Θουκυδίδη . Ο σερ Κένεθ Ντόβερ πέθανε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 89 ετών, αφού άφησε πίσω του ανοικτά νέα πεδία μελέτης της κλασικής αρχαιότητας. Ανθρωπος της πρόκλησης προκάλεσε ζωηρές αντιδράσεις με την εξομολογητική του αυτοβιογραφία, με τίτλο «Μarginal Comment», που κυκλοφόρησε το 1994, στην οποία παρέθετε λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής του και παρασκήνια από τη θητεία του ως προέδρου της Βρετανικής Ακαδημίας και προέδρου του κολεγίου Corpus Christi στην Οξφόρδη.

Στην όψη έμοιαζε με τον Μαξ φον Σίντοφ και όσοι τον γνώρισαν αφηγούνται ότι ήταν το ίδιο αυστηρός. Το βαθιά σκαμμένο πρόσωπό του με τα κοκάλινα γυαλιά και το μουστάκι, η σταθερή καθαρή φωνή του, η πάντοτε ατάραχη συμπεριφορά του ενέπνεαν εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1920 φοίτησε στο St Ρaul΄s, το λίκνο πολλών ελληνιστών. Συνέχισε με σπουδές στο κολέγιο Βalliol στην Οξφόρδη, όπου επέστρεψε μετά τον πόλεμο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Οταν το κολέγιο αποφάσισε να προκηρύξει θέση Κλασικών Σπουδών και Ελληνικής Ιστορίας ήταν αναμφισβήτητο ότι εκείνος ήταν ο άνθρωπος που ζητούσαν. Αρχισε να διδάσκει το 1948. Απέκτησε γρήγορα φήμη για τις ανατρεπτικές διδακτικές μεθόδους του ενώ παράλληλα ασκούσε ερευνητικό έργο και έκανε δημοσιεύσεις για τον Θουκυδίδη. Στην κούρσα διαδοχής του καθηγητή Γ. Λ. Λόριμερ στο Σεντ Αντριους στο Εδιμβούργο το 1955 ήταν το φαβορί, «ο απόλυτος ελληνιστής».

Παρέμεινε εκεί για 21 χρόνια και φρόντισε για την ανάπτυξη κάθε πτυχής των κλασικών σπουδών. Για τις ανάγκες των μαθημάτων του μάλιστα έγραψε ένα σχολαστικό εγχειρίδιο για την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής. Φεύγοντας άφησε ένα τμήμα διάσημο για τις ελληνικές σπουδές του.

Το 1976 έγινε πρόεδρος του κολεγίου Corpus Christi στην Οξφόρδη, όπου μετέβη με τη γυναίκα του Οντρεϊ Λάτιμερ, και κέρδισε σύντομα τον σεβασμό των συναδέλφων και των φοιτητών του. Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των κλασικών σπουδών τού απονεμήθηκε το 1977 ο τίτλος του ιππότη. Εξελέγη πρόεδρος (1978-1981) της Βρετανικής Ακαδημίας, της οποίας υπήρξε μέλος από το 1966. Από το 1981 ως το 2005 υπηρέτησε πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους το οποίο σφράγισε με την παρουσία του. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κλασικών σπουδών στην Αγγλία.

Ομοφυλοφιλία και αρχαία Ελλάδα
Η σύγχρονη συζήτηση για την ομοφυλοφιλία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο εγκαινιάστηκε με το κλασικό έργο του Καρλ Οτφριντ Μύλερ «Die Dorier» («Οι Δωριείς») το 1824. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα αγγλικά και σύντομα υπέπεσε στην αντίληψη του Οσκαρ Γουάιλντ στην Ιρλανδία, ο οποίος προφανώς έτρεφε βαθύτατο ενδιαφέρον για το τι έκαναν οι Ελληνες στην αρχαιότητα. Λέγεται ότι εμπνεύστηκε το όνομα «Dorian Gray» από τους «Δωριείς». Τίποτε καινούργιο δεν προστέθηκε στη μελέτη του θέματος ως το 1978, οπότε ο Κ. Τζ. Ντόβερ δημοσίευσε το έργο «Greek Ηomosexuality» («Ελληνική ομοφυλοφιλία») και περιέγραψε τις συμβάσεις της παιδεραστίας με βάση τις πολλές αγγειογραφίες που απεικόνιζαν ερωτοτροπία και ολοκλήρωση της πράξης. Αυτές οι συμβάσεις είχαν ήδη αποκαλυφθεί από τη μεγάλη αυθεντία του 20ού αιώνα στην ελληνική αγγειογραφία, τον σερ Τζον Μπέζλι, ο οποίος τις είχε παρουσιάσει υπό τον τίτλο «Η ζωή στον Σωκρατικό κύκλο».

Ο Ντόβερ πάλι ανέλυσε το μοναδικό κείμενο της αρχαιότητας για την ομοφυλοφιλία, τον Λόγο Κατά Τιμάρχου, του ρήτορα Αισχίνη τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Αισχίνης, προσπαθώντας να αναβάλει ή να ματαιώσει την εξέλιξη μιας δίκης, ανάγκασε τον αντίδικό του Τίμαρχο να αποδείξει ότι δεν είχε υποπέσει στο αδίκημα της ανδρικής πορνείας το οποίο στερούσε από τους Αθηναίους το δικαίωμα να παίρνουν τον λόγο σε δημόσιες συνελεύσεις.