ΛΟΝΔΙΝΟ Λίγος ήλιος την ημέρα δεν ανεβάζει μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και τις άμυνες του οργανισμού μας! Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη D, η οποία συντίθεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό από «εχθρούς» όπως η γρίπη, οι τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμη και ο καρκίνος. Χωρίς τη «βιταμίνη του ήλιου» τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν σε… ύπνωση και δεν εκτελούν το σημαντικό καθήκον θωράκισης του οργανισμού από τις ασθένειες, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι διεξήγαγαν τη νέα μελέτη.

Ως σήμερα ήταν γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι άκρως σημαντική για την απορρόφηση του ασβε στίου και για την υγεία των οστών, ενώ κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει ακόμη και αντικαρκινικό ρόλο. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο απαραίτητη είναι η βιταμίνη D για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τώρα, οι δανοί ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακά τεστ τα οποία έδειξαν ότι η βιταμίνη ενεργοποιεί τα «κοιμώμενα» λευκά αιμοσφαίρια ώστε να μετατραπούν σε «φονικά» κύτταρα που εξολοθρεύουν τις λοιμώξεις. Αλλη ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων μετατρέπεται σε βοηθητικά Τ κύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να «θυμάται» τον παθογόνο εχθρό έτσι ώστε να δραστηριοποιείται αμέσως σε περίπτωση που τον… ξανασυναντήσει. Οπως ανέφερε ο δρ Κάρστεν Γκέισλερ που συμμετείχε στη μελέτη, «εάν τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να βρουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα, δεν κινητοποιούνται καν».

Η νέα σημαντική ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature Ιmmunology» αναμένεται να ρίξει φως σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η απόρριψη μοσχευμάτων.

Σημειώνεται ότι η βιταμίνη D ανευρίσκεται- αν και σε μικρές ποσότητες- σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αβγά, ωστόσο η κύρια πηγή για τη σύνθεσή της είναι το φως του ηλίου. Για τον λόγο αυτό σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα δεν εμφανίζεται τόσο συχνά έλλειψη της βιταμίνης στον πληθυσμό σε σύγκριση με άλλα, λιγότερο ηλιόλουστα κράτη.