Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ένα πιθανό νέο ταμείο για τη στήριξη χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα δεν θα εξασθενήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Μέρκελ δήλωσε πως οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προκύψει από τις συζητήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύστατο καταφύγιο και ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν θα είναι λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Η Μέρκελ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να περιλάβει ένα μηχανισμό «κυρώσεων». «Πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις» εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε στο Λουξεμβούργο.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα μιας προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, κάτι που θα τις εμπόδιζε να έχουν λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Η Μέρκελ επισήμανε πάντως θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πρόσφατη έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής, έστω κι αν η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να ξεπεράσει τα προβλήματα από το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της. Η χώρα δεν χρειάζεται στήριξη, τόνισε.
«Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα δεν χρειάζεται οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική στήριξη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.
«Η Ελλάδα ανέκτησε κάποια εμπιστοσύνη μέσω των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνησή», δήλωσε. «Βλέπω σχετικά θετικά την εξέλιξη και αυτό καταδείχθηκε από τη θέση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε».
Ο Γιούνκερ δήλωσε πως το τελευταίο σχέδιο λιτότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει βαθιές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα και νέους φόρους, θα πρέπει να είναι αρκετό για να πεισθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβληματά της.
Την ίδια στιγμή, τόνισε, πρέπει να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να εμποδιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας και της αγοράς του χρέους της.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια», δήλωσε ο Γιούνκερ.
«Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξαλείψει οποιοδήποτε στοιχείο παράλογης συμπεριφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές».