Με συντριπτική πλειοψηφία, επιπέδου 93% (και μόνο 2% υπέρ), ο ισλανδικός λαός απέρριψε, στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, 6/3/2010, τη συμφωνία αποπληρωμής στη Βρετανίας και την Ολλανδία, για την κάλυψη που είχαν δώσει το 2008 στους Βρετανούς και Ολλανδούς πελάτες της χρεοκοπημένης ιδιωτικής τράπεζας Icesave. Αν και αναμενόμενο, καθώς το δημοψήφισμα προκλήθηκε από σύνολο υπογραφών ίσο με το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο σημαδιακό, καθώς οι Ισλανδοί βομβαρδίστηκαν με όλων των ειδών τις απειλές, σε περίπτωση που ψήφιζαν «όχι», όπως με πάγωμα της ενίσχυσης που έχει δεσμευτεί να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή με αναίρεση της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο βρετανός υπουργός οικονομίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ εξήγησε ότι «δεν τίθεται θέμα για το αν θα πληρωθεί το ποσό». Ωστόσο, «είμαι έτοιμος να συζητήσω με την Ισλανδία για τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποπληρωμής που έτσι μπορεί να πάρει πολλά, πάρα πολλά χρόνια» αναγνώρισε. Στην πραγματικότητα, νέες διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα η κυβέρνηση της Τζοάνα Σιγκουρνταρντότιρ φιλοδοξούσε να φτάσει σε νέα συμφωνία ακόμα και πριν το δημοψήφισμα. Ο υπουργός των εξωτερικών, Όσουρ Σκαρφέθινσον δήλωσε στο Reuters ότι εκτιμάει πως μια νέα συμφωνία θα είναι έτοιμη «στις επόμενες εβδομάδες, ίσως και νωρίτερα». Όμως, η οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα πρέπει να φαίνεται ότι έχει ουσιώδεις βελτιώσεις, έναντι της προηγούμενης, δεδομένου του τεράστιου ποσοστού απόρριψης της τελευταίας.

Τα 5 δισ.δολάρια περίπου που έδωσαν η Βρετανία και η Ολλανδία σε 400.000 καταθέτες της Icesave, στα τέλη του 2008, όταν η ιδιωτική αυτή τράπεζα χρεοκόπησε, αντιστοιχούν σε πάνω από 15.000 δολάρια για τον καθένα από τους 320.000 κατοίκους του νησιού, έστω και αν από το ποσό αυτό υπολογίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος (τα 4 δισ.περίπου) θα αντληθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης τράπεζας στο εξωτερικό. Οι εκατοντάδες Ισλανδοί διαδηλωτές, το Σάββατο, φώναζαν μπροστά από τη Βουλή, «Icesave No! No! No!», επικρίνοντας την ανάληψη των ιδιωτικών χρεών της χρεοκοπημένης Landsbanki, μητρικής της Icesave, από το ισλανδικό δημόσιο και με συνθήκες υποβιβάζουν μια πλούσια χώρα σε υπανάπτυξη. Τον Αύγουστο, άλλωστε, το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει ένα νόμο που εξαρτά την καταβολή εξωτερικών «τόκων» από τις «ικανότητες πληρωμής» της χώρας, περιορίζοντας την καταβολή αυτή στο 6% της αύξησης του ΑΕΠ -και σε τίποτα αν δεν υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ. Ο νόμος αυτός ωστόσο ακυρώθηκε από την εσπευσμένη κύρωση από το κοινοβούλιο, στις 31 Δεκεμβρίου, μιας συμφωνίας που όμως προκάλεσε μεγάλη λαϊκή αντίδραση που ανάγκασε τον πρόεδρο, Όλαφουρ, Ράγκναρ Γκρίμσον, να προσφύγει στο προχθεσινό δημοψήφισμα.