ΕΝΑ… καταφύγιο ρύπων αποτελούν οι κατοικίες σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Επικίνδυνοι ρύποι, όπως τα «φονικά» αιωρούμενα σωματίδια, ανιχνεύονται όχι μόνο στους δρόμους της Αττικής αλλά και μέσα στο θεωρητικά προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού. «Εισβάλλουν» αδιακρίτως σε όλους τους χώρους και σε συνδυασμό
με τους… εσωτερικά παραγόμενους ρύπους- εκείνους που παράγονται από το μαγείρεμα και το κάπνισμα ή εκπέμπονται από τοξικά δομικά υλικά, προϊόντα καθαρισμού, συσκευές θέρμανσης κ.ά.- επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία. Οπως προέκυψε από εκτεταμένη σειρά μετρήσεων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (επιστημονική υπεύθυνη η αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Αρχοντούλα Χαλουλάκου
με επιστημονική συνεργάτιδα τη δρα Ευαγγελία Διαπούλη) στις περισσότερες περιοχές που εξετάστηκαν, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (particulate matter, ΡΜ) ήταν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια τόσο στον δρόμο όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Οι τιμές των ΡΜ καταγράφηκαν σε 12 περιοχές της Αθήνας με διαφορετικά χαρακτηριστικά αστικοποίησης και κυκλοφοριακής έντασης.

Οι κίνδυνοι από αιωρούμενα σωματίδια
Τα αιωρούμενα σωματίδια (particulate matter, ΡΜ) προέρχονται κυρίως από ανθρωπογενείς πηγές (κυκλοφορία οχημάτων και βιομηχανική δραστηριότητα). Διακρίνονται σε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μm (ΡΜ10), σε άλλα με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm (ΡΜ2,5) και στα υπερλεπτόκοκκα σωματίδια (ultrafine particles, UFΡs) με διάμετρο μικρότερη του 1 μm. Οσο μικρότερα σε μέγεθος τόσο ευκολότερα διεισδύουν στους πνεύμονες και προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενοχοποιούνται για αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι μετρήσεις σε σπίτια και γραφεία κατέδειξαν ότι τα επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ2,5 ξεπερνούν το ετήσιο όριο που έχει θέσει η ΕΕ σε 8 από τις 12 περιοχές οι οποίες βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των ειδικών. Χαρακτηριστικά στο Χαλάνδρι (οικιστική- εμπορική περιοχή σε άμεση γειτνίαση με κεντρική οδική αρτηρία) η μέση συγκέντρωσή τους στους εσωτερικούς χώρους κατοικίας ήταν κατά πολύ υψηλότερη του ορίου. Επίσης σε γραφεία και σπίτια στο Χαλάνδρι αλλά και στην οδό Πειραιώς η μέση συγκέντρωση των μεγαλύτερων σε διάμετρο σωματιδίων, των ΡΜ10, χτύπησε «κόκκινο». Ειδικά στην οδό Πειραιώς καταγράφηκε μέγιστη ημερήσια συγκέντρωση 185 μg/m3 όταν το ετήσιο όριο που ισχύει για τα σωματίδια αυτά στην ΕΕ είναι 40 μg/m3.

Αλλά και στις μετρήσεις που έγιναν σε εξωτερικούς χώρους, η μέση τιμή των ΡΜ10 ξεπερνούσε τόσο το ετήσιο όριο σε όλες τις περιοχές όσο και το ημερήσιο όριο (50 μg/m3) σε 8 από τις 12 περιοχές. Οι υψηλότερες μέσες τιμές καταγράφηκαν στην οδό Πειραιώς και στην περιοχή της Κυψέλης (90 και 87 μg/m3, αντίστοιχα).

Αντίστοιχα για τα σωματίδια ΡΜ2,5 εντός των κτιρίων η μέση τιμή ήταν μεγαλύτερη από το όριο σε 10 από τις 12 περιοχές. Μάλιστα σε 5 περιοχές (Κυψέλη, Παγκράτι, Χαλάνδρι, Βάρη και οδός Πειραιώς) καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου όλες τις ημέρες δειγματοληψίας.