Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με ζητούμενο μία ισχυρή δέσμευση σε ευρω-λύση για την οικονομική κρίση και κυρίως στο θέμα του υψηλού κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Παρίσι δύο 24ωρα μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, συνάντηση που κατέληξε σε μία κοινή θέση Αθήνας-Βερολίνου για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας. Μία ακόμη σαφέστερη δήλωση από το Παρίσι για την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων στη μάχη κατά των κερδοσκόπων, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε ένα καλύτερο περιβάλλον δανεισμού για την Ελλάδα.

Η δήλωση του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι «στοχεύουμε σε επίπεδα όχι αρκετά μεγαλύτερα από της Ιρλανδίας» μπορεί να δείξει τον πήχη που θέτει η κυβέρνηση για ένα ικανοποιητικό επίπεδο στα περιθώρια δανεισμού, περί τις 200 μονάδες βάσης. Το ύψος των spread θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν η χώρα θα βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ.

Οι μέχρι τώρα εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν δείξει ότι, πιθανότατα, η χώρα μας δεν θα έχει πρόβλημα να αντλήσει τα κεφάλαια αυτά στις αγορές. Εάν όμως η ψαλίδα των επιτοκίων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, το κόστος -οικονομικό και πολιτικό- για τη χώρα θα είναι μεγάλο. Ζητούμενο για την Ελλάδα, η οποία αφήνει το έστω θεωρητικό ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ ανοιχτό, είναι μία ισχυρή δέσμευση ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να αντιμετωπίσει η χώρα μας τέτοιους κινδύνους.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη συνάντηση του Βερολίνου για δύο λόγους: αφενός επειδή η γαλλική ευαισθησία στο θέμα της συνοχής της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερη και αφετέρου επειδή η Γαλλία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί να κλείσει η πόρτα της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. και για έναν ακόμη πολιτικό λόγο: Διότι πρόεδρος του ΔΝΤ είναι ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις ήδη εμφανίζουν ως τον απειλητικότερο αντίπαλό του στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ. Εάν δεν υποστηρίζαμε την Ελλάδα, διότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες, δεν θα υπήρχε ανάγκη να φτιάχναμε το ευρώ» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί ένα 24ωρο πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για μια επίσκεψη που κατά πολλούς προκάλεσε και τις εσπευσμένες προσκλήσεις του κ. Παπανδρέου σε Βερολίνο και Παρίσι.

Τα οικονομικά ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, ενώ κατά πάσα βεβαιότητα την Τρίτη θα γίνει και μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ, παρουσία και του κ. Παπακωνσταντίνου.