Μια μικρή ανάσα μπορεί να πάρει η Ελλάδα μετά τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αν κι αυτά είναι δίκοπο μαχαίρι. «Το Βήμα» ζήτησε από δημοσιογράφους κορυφαίων εφημερίδων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας να κρίνουν τα μέτρα και από τις
απαντήσεις τους γίνεται φανερό ότι η «συνταγή» μπορεί να χαλάσει από τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, κοινωνικές αναταραχές και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Μάρκους Γουόλκερ,
«Wall Street Journal»
«Ικανοποιήθηκαν οι αγορές»
Πολύ ισχυρό μήνυμα έστειλε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μάρκους Γουόλκερ της αμερικανικής «Wall Street Journal», ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα κυμαίνονται κοντά στο μέγιστο των ευρωπαϊκών απαιτήσεων. Το τελευταίο πακέτο δεν περιέχει ασάφειες, όπως τα προηγούμενα, διότι ο Πρωθυπουργός, «αντί να δυσαρεστήσει και τα συνδικάτα και τις αγορές, ανακοίνωσε μέτρα που ικανοποιούν τουλάχιστον τις αγορές». Αυτό ήταν αρκετό για να πουλήσει η χώρα ομόλογα 5 δισ. ευρώ, «με υψηλό επιτόκιο», όμως όλα θα κριθούν στην εφαρμογή και στο τάιμινγκ. «Αν ο υπόλοιπος κόσμος θεωρήσει ότι η Ελλάδα κινείται υπερβολικά αργά, θα έχει πρόβλημα να συγκεντρώσει τα περισσότερα από 15 δισ. ευρώ που χρειάζεται τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αν φθάσει ως το καλοκαίρι, τα πράγματα θα χαλαρώσουν». «Η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να προσφέρει οικονομική στήριξη παρά μόνο την τελευταία στιγμή, ενώ η Αθήνα θα επιθυμούσε μια δέσμευση όσο το δυνατόν νωρίτερα» λέει ο κ. Γουόλκερ. «Ουσιαστικά η Ελλάδα παραμένει ακόμη “μόνη στη βροχή”».

Θεωρεί ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα φανεί αν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του Δουβλίνου, που είχε θετική αντιμετώπιση από τις αγορές οι οποίες έκριναν σοβαρά τα ιρλανδικά μέτρα λιτότητας.

Ντέιβιντ Οκλι,
«Financial Τimes»
«Απολύτως σωστές οι αποφάσεις»
«Απολύτως σωστά» θεωρεί τα ελληνικά μέτρα ο Ντέιβιντ Οκλι από τους βρετανικούς «Financial Τimes», αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός είχε να τηρήσει πολύ δύσκολες ισορροπίες. «Επρεπε να λάβει μέτρα επώδυνα για τη χώρα, όμως το αντίθετο θα ήταν καταστρεπτικό:δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από την αγορά ομολόγων».

Ο κ. Οκλι θεωρεί ότι προς το παρόν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά. «Το πρόβλημα είναι ότι αν χρειαστούν περισσότεραθα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η υπερβολική λιτότητα επιβραδύνει την ανάπτυξη».

Κατά την άποψή του, η κυριότερη πρόκληση την οποία θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι να λάβει έμπρακτη υποστήριξη από την ΕΕ, ενώ το κρίσιμο στοίχημα είναι να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο τεστ για την Ελλάδα σήμερα και το πώς θα το λύσει θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας».

Η εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων προς την Αθήνα «αποκαταστάθηκε, ως ένα βαθμό, επειδή κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα. Ομως δεν γνωρίζουμε αν η εμπιστοσύνη αυτή θα διατηρηθεί τις ερχόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί εντός της χώρας- απεργίες,συμπλοκές με την αστυνομία και πολιτική αναταραχή θα μπορούσαν να πλήξουν την Ελλάδα». Αλεξαντρίν Μπουγέ,
«Le Figaro»
«Κίνδυνος η διαφθορά»
Την ελπίδα ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη δεν θα λύσει ένα πρόβλημα προκαλώντας δύο άλλα εξέφρασε η κυρία Αλεξαντρίν Μπουγιέ , επικεφαλής του τμήματος των Διεθνών Οικονομικών στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Ελπίζω ότι τα μέτρα λιτότητας, που καθησυχάζουν τις αγορές επειδή είναι αυστηρά, δεν θα προκαλέσουν ύφεση ή μια κοινωνική κρίση στην Ελλάδα» λέει. Προειδοποιεί όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, διότι «η αξιοπιστία των μέτρων αυτών μπορεί να πληγεί από τη μαύρη εργασία και τη διαφθορά». Σε αυτή την περίπτωση, «οι Βρυξέλλες θα προστάξουν νέες περικοπές». Κατά την άποψη της γαλλίδας δημοσιογράφου, τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι να εξασφαλίσει «νέα χρηματοδότηση με λογικό επιτόκιο για να πληρώσει τα χρέη της την άνοιξη» και «να αποφύγει μια κοινωνική έκρηξη».

Μαρκ Μπάιζε,
«Sueddeutsche Ζeitung»
«Η Αθήνα παίρνει το θέμα σοβαρά»
«Είναι καιρός να σταματήσουν οι ξένοι να παραπονιούνται για τους Ελληνες και για την οικονομικοπολιτική καταστροφή στη χώρα τους» δηλώνει ο Μαρκ Μπάιζε, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Ζeitung». «Ναι, για δεκάδες χρόνια έγιναν εκεί βαριά λάθη. Το ελληνικό σύστημα παραφούσκωσε και απομύζησε το κράτος, διαφθείροντας συγχρόνως την κοινωνία. Οι πολίτες έκαναν πως δεν έβλεπαν. Το κράτος είπε ψέματα στην ΕΕ. Αλλά και η ΕΕ εισάκουγε ευχαρίστως τους ψεύτες. Οποιος ήθελε να γνωρίζει, γνώριζε. Το ζητούμενο όμως σήμερα για τους Ελληνες είναι να προσπαθήσουν στα σοβαρά να βελτιώσουν την κατάσταση» σημειώνει.

Και εξηγεί: «Οι χώρες του εξωτερικού θα έπρεπε επιτέλους να καταλάβουν ότι η νέα κυβέρνηση είναι καλύτερη απ΄ ό,τι οι προγενέστερες. Εκείνο που τη χαρακτηρίζει είναι η αδίστακτη ειλικρίνεια απέναντι στον λαό της και στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις της περασμένης Τετάρτης και η πολιτική των τελευταίων ημερών και εβδομάδων αποδεικνύουν ότι η Αθήνα παίρνει το θέμα στα σοβαρά».