Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων τόσο στις διεθνείς όσο και στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο, πλην των μακροπρόθεσμων τίτλων στις ΗΠΑ που σημείωσαν μικρές απώλειες. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τονίζει ότι μεταξύ των βασικών παραγόντων που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή ήταν η μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων, καθώς η δημοσίευση ασθενέστερων των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με τη δυναμική της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα υποχώρησαν εν μέρει οι φόβοι των επενδυτών αναφορικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές ορισμένων χωρών.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων μειώθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στους τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, πλην της απόδοσης του 30ετούς τίτλου που αυξήθηκε ελαφρά κατά 5 μονάδες βάσης σε 6,67% στα τέλη Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 65 μονάδες βάσης, σημείωσε η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς σε 6,32% στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 34 μονάδες βάσης σε 6,64%. Ως εκ τούτου, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων αυξήθηκε αισθητά καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 30ετούς και του 3ετούς τίτλου αναφοράς αυξήθηκε σε 35 μονάδες βάσης στα τέλη Φεβρουαρίου από-35 στα τέλη Ιανουαρίου. Επιπλέον η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο σε 327 από 273 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο.

Οσον αφορά τις τιμές των τίτλων αναφοράς, η τιμή του 3ετούς ομολόγου αυξήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου σε 96,20 από 94,85 στις 29 Ιανουαρίου, η τιμή του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε 95,56 από 93,27, ενώ του 30ετούς ομολόγου μειώθηκε οριακά σε 73,29 από 73,73. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 18,86 δισ. ευρώ από 21,09 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 13,88 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2009. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 992 εκατ. ευρώ από 1,11 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ 5 και 10 ετών οι οποίοι απορρόφησαν 11,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 63% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 5,6 δισ. ευρώ, ακολουθούμενο από το 5ετές ομόλογο αναφοράς με 5,5 δισ. ευρώ συναλλαγές.