Μία από τις τέσσερις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας 1.000 ΜW στο Κοσσυφοπέδιο είναι και η ΔΕΗ.

Η υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων του Κοσσυφοπεδίου κυρία Τζιουστίνα Σιρόκα-Πούλα είπε ότι οι τέσσερις που πέρασαν στην επόμενη φάση είναι η ινδική Αdani Ρower, η αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία ΑΕS, η τουρκική Ρark και η κοινοπραξία ΔΕΗContour Global.

Νωρίτερα η τσεχική CΕΖ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία ως μέλος της κοινοπραξίας με την ΑΕS, λόγω καθυστερήσεων στο σχέδιο και αλλαγών στους όρους.

Η SΕΝCΑΡ (ήτοι SouthΕastern Εnergy Capital, όπως ονομάστηκε η κοινοπραξία της ΔΕΗ με την αμερικανική Contour, με προορισμό τα Βαλκάνια) έχει πρώτο στόχο τα πλούσια λιγνιτωρυχεία του Κοσσυφοπεδίου από την εποχή της στρατηγικής συμμαχίας που είχε γίνει στα τέλη του 2006.

Η κοινοπραξία ήταν να διεκδικήσει λιγνιτικά κοιτάσματα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής 2.100 μεγαβάτ, συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ με πρώτη τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1.100

μεγαβάτ και ολόκληρο το λιγνιτωρυχείο, αλλά και μεγάλα έργα στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και πιθανώς στη Σερβία, όμως ο σχεδιασμός έμεινε στη μέση και απομένει η συγκεκριμένη μονάδα. Οι Αμερικανοί έχουν χαρακτηρίσει το Κοσσυφοπέδιο «γη της ενεργειακής επαγγελίας» διά στόματος του πρώην αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις.