Επίσκεψη
Τη σύμβαση με την Cosco σχολίασε προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ). Οπως είπε, «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και ως εκ τούτου δεν μπορεί ο ένας να έρχεται και να καταργεί διεθνείς συμβάσεις του άλλου. Να κάνει κάτι για να τις βελτιώσει μπορεί, να κάνει ότι δεν υπάρχουν δεν μπορεί».
* * *
Τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία ανακοίνωσε έργα στο λιμάνι του Πειραιά για την επόμενη πενταετία ύψους 1,5 δισ.
ευρώ. Παραδόξως, μεταξύ των έργων αυτών δεν υπήρχε ούτε μία τοσοδούλα εθελουσία ή έστω ένα κάποιο μπόνους… κάτι, οτιδήποτε τέλος πάντων.
* * *
Η στήλη δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι αυτή η παράλειψη μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια, αφού, ως γνωστόν, deals στο λιμάνι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων δεν περνάνε. Οπότε προβλέπουμε νέο μπαράζ κινητοποιήσεων στο λιμάνι για τη… γνωστή εθνική μας ανεξαρτησία ώσπου να «λάβουν γνώση» και οι πάσης τάξεως και φυλής εργαζόμενοι στο πρώτο- κατά τα άλλα- λιμάνι της χώρας.
Επίδομα
Ολοι λένε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μεσοβδόμαδα από την κυβέρνηση ήταν σκληρά και δυσάρεστα. Αξίζει όμως να υπενθυμίσουμε μερικές…
λεπτομέρειες που μας οδήγησαν στα τεράστια ελλείμματα, στο δυσβάστακτο χρέος και στην αναγκαιότητα λήψης των μέτρων. * * *
Η πιο χαρακτηριστική ήταν όταν το περασμένο καλοκαίρι με τις εκλογές επί θύραις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προφανή χρεία ψήφων. Κάποιος «φωστήρας» στο υπουργείο Οικονομίας εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου: «Αυτούς εκεί στο ΚΕΠΕ τους έχουμε γενικά απέναντί μας. Δεν τους δίνουμε κάποιο επίδομα να μας ψηφίσουν;».
* * *
Και τι επίδομα νομίζετε ότι τους έδωσαν; Αυτό των εφοριακών, το υψηλότερο επίδομα στο Δημόσιο, λες και το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών θα συλλάμβανε φοροφυγάδες.
Αποτέλεσμα: το επίδομα εδόθη, τα ελλείμματα πολλαπλασιάστηκαν, και φυσικά οι υπάλληλοι του ΚΕΠΕ δεν ψήφισαν την απελθούσα κυβέρνηση.
Συνάντηση
Την πρώτη της συνάντηση είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο) με την επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη. * * *
Οι δύο γυναίκες αξιωματούχοι, τις οποίες, όπως είναι γνωστό, εμπιστεύεται και ο Πρωθυπουργός, συζήτησαν θέματα όπως οι προτεραιότητες της ΕΕ σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον και τον αλιευτικό τομέα και η ανάγκη της Ελλάδας για εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
* * *
Η κυρία Μπιρμπίλη μίλησε για πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Επιπλέον, κατέστησε σαφή την ανάγκη προστασίας του τόνου, παίρνοντας τη σύμφωνη γνώμη και της επιτρόπου. Φυσικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν καταναλώθηκαν ψαρομεζέδες με τόνο.