Ανοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τη γειτονική Βουλγαρία από τη χώρα μας, δίνοντας αξιόπιστη εναλλακτική λύση προμήθειας αερίου στη Σόφια. Η εταιρεία ΙGΙ Ρoseidon (στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου-ΔΕΠΑ και η ιταλική Εdison) και η ΒΕΗ (Βulgarian Εnergy Ηolding) υπέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη τη συμφωνία ίδρυσης της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος- Βουλγαρίας (Greece -Βulgaria Ρipeline- ΙGΒ).

Σημαντική χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον ελληνοϊταλικό αγωγό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης , ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η υψηλή δυναμική της προόδου του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Ενωση με περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει περί το 2013.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και η ΔΕΠΑ σε βασικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης, ο οποίος αποκάλυψε ότι εκτός της Βουλγαρίας θα τροφοδοτηθούν από εκεί και άλλες βαλκανικές χώρες.

Οι δύο εταιρείες ΙGΙ Ρoseidon και ΒΕΗ θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού. Η ελληνοβουλγαρική διασύνδεση φυσικού αερίου θα έχει αφετηρία την έξοδο του ελληνοτουρκικού αγωγού (ΙΤG) στην Κομοτηνή και θα φτάνει στη Βουλγαρία, στη Στάρα Ζαγόρα, με συνολικό μήκος περίπου 168 χλμ. και με αρχική αναμενόμενη μεταφορική ικανότητα 3- 5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασής του ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του αερίου και τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αποτελεί διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας – Ιταλίας (ΙΤGΙ) που θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με περίπου 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, ποσότητες προερχόμενες από τις χώρες της Κασπίας.

Ο αγωγός θα μεταφέρει στη Βουλγαρία φυσικό αέριο από την Κασπία (αρχικά από το Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία και από άλλα κράτη της περιοχής), από τη Μέση Ανατολή, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) από τη Ρεβυθούσα και από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί μελλοντικά στην Καβάλα.