Η Αγκυρα δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιμείνει στις ειρηνευτικές προσπάθειες με την Αρμενία, παρά το ψήφισμα που υιοθέτησε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πάντως, η Τουρκία προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται το ψήφισμα να βλάψει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να επηρρεάσει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας με την Αρμενία.

Ερωτώμενος εάν θα υπάρξουν «αντίποινα» προς τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής υπεριφάνειας. Θα μιλήσουμε με τον προέδρό μας και τον πρωθυπουργό μας αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για συγκεκριμένα μέτρα».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, προσθέτωντας ότι η απόφαση θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία-ΗΠΑ.

Η Αγκυρα ανακάλεσε το βράδυ της Πέμπτης τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον.

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών του Σώματος είχε εγκρίνει οριακά μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στέλοντάς το Ολομέλεια -όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Το ψήφισμα ζήτα επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «Γενοκτονία» στις διμερείς σχέσεις.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ζητήσει από την επιτροπή της Βουλής να μην εγκρίνει το ψήφισμα.

Την απόφαση επικρότησε η Αρμενία, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες».