ΠΑΡΙΣΙ Σε αντίθεση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, στη Γαλλία σέξι γυναίκα δεν σημαίνει αναγκαστικά κάτω των 30. Αντιθέτως, συχνά μπορεί να σημαίνει ακόμη και (πολύ) άνω των 60. «Τι είναι αυτό που τις διαφοροποιεί; Γιατί δεν γερνάνε οι Γαλλίδες;» αναρωτιέται η υπεύθυνη μόδας των λονδρέζικων «Τimes» Λίζα Αρμστρονγκ, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι για την Εβδομάδα Μόδας. Ισως διότι παραμένουν ωραίες στα μάτια των γάλλων ανδρών, έχουν δραστήρια ερωτική ζωή, εργάζονται και έχουν ενδιαφέροντα. Και κάτι ακόμη: διότι στη Γαλλία η ομορφιά δεν εξαρτάται μόνο από την εμφάνιση αλλά και από το… μυαλό.
«Οι Γαλλίδες δεν είναι συλλήβδην πιο στυλάτες από τις γυναίκες άλλων χωρών» γράφει στην ανταπόκρισή της. «Το Παρίσι μπορεί να παραμένει η παγκόσμια πρωτεύουσα- αν όχι το λίκνο- της μόδας και οι πιο σικ Γαλλίδες να βάζουν πραγματικά κάτω όλες τις υπόλοιπες, προσωπικά όμως πιστεύω ότι η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τις πιο καλοβαλμένες γυναίκες στον κόσμο τη σήμερον ημέρα.Και ναι,οι Γαλλίδες παχαίνουν, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με τις Βρετανίδες».
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στη Γαλλία οι γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας συνεχίζουν να χαίρουν σεβασμού και να προσελκύουν βλέμματα θαυμασμού. Ενδεικτικά η κυρία Αρμστρονγκ αναφέρει τις ηθοποιούς Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Ιζαμπέλ Υπέρ, Ιζαμπελ Ατζανί, Εμμανυέλ Μπεάρ, Ζυλιέτ Μπινός, Λέσλι Καρόν, Μπεατρίς Νταλ, Ζαν Μορό, Ναταλί Ρουσέλ και Ανούκ Εμέ, «οι οποίες παραμένουν αντικείμενα λατρείας και έχουν επαγγελματικό βίο πολύ μακρύτερο από τις ηθοποιούς του Χόλιγουντ (εκτός από τη Μέριλ Στριπ)».
Δεν είναι όμως μόνο οι ηθοποιοί ή τα μοντέλα, όπως η Ινές ντε λα Φρεσάνζ και η Λουλού ντε λα Φαλέζ, που διατηρούνται αιωνίως νέες στη Γαλλία. Είναι και πολιτικοί όπως η 45χρονη πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν ευρωβουλευτής Ρασιντά Ντατί και η 56χρονη πρώην υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ, συγγραφείς όπως η 51χρονη Γιασμίν Ρεζά και η 56χρονη Κριστίν Ορμπάν, δημοσιογράφοι όπως η Κριστίν Οκρέντ και επιστήμονες όπως η 54χρονη Πατρισιά Πινό της L΄ Οreal.
Μήπως οφείλεται στους εραστές τους; Μα «στατιστικάοι Γαλλίδες δεν είναι πιο επιρρεπείς στις ερωτικές περιπέτειες απ΄ όσο οι Βρετανίδες» διαπιστώνει η συντάκτρια μόδας. Απλώς «είναι λιγότερο αγχωμένες στα εξωσυζυγικά τους χόμπι. Για τον γαλλικό ψυχισμόμια παράνομη σχέση δεν αποτελεί αναγκαστικά αιτία στρες, αυτοανάλυσης και διαζυγίου αλλά έναν ευχάριστο αντιπερισπασμό που μπορεί να σώσει έναν γάμο».
Παραθέτει έρευνα του 2004 σύμφωνα με την οποία μόνο το 15% των Γαλλίδων 50-59 ετών και το 27% 60-69 ετών δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει σεξ τον προηγούμενο χρόνο. Στη Βρετανία τα ποσοστά είναι 34% και 54% αντίστοιχα (παρόμοια με τις ΗΠΑ). Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, «δεδομένου ότι το σεξ κερδίζει το γυμναστήριο ως ελιξίριο νεότητας και το να αισθάνεται κάποια ότι την αγαπούν είναι (σχεδόν) τόσο αποτελεσματικό όσο το Μπότοξ».
Σύμφωνα με την κυρία Αρμστρονγκ, η μέση Γαλλίδα που έχει περάσει την πρώτη νεότητα έχει να επιλέξει από πολλές προσιτές οικονομικά μάρκες ρούχων οι οποίες απευθύνονται στη δική της ηλικιακή ομάδα εν αντιθέσει προς τη Βρετανίδα που πρέπει να ξοδέψει πολλά καθώς τα φθηνά καταστήματα πωλούν μόδα για 20χρονες.
Τέλος, στη Γαλλία δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ωραίας και έξυπνης. «Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι το μυαλό μιας γυναίκας αποτελεί μεγάλο μέρος της γοητείας της». Και καταλήγει: «Η Σιμόν ντε Μποβουάρ έγραψε ότι “δεν γεννιέσαι γυναίκα αλλά γίνεσαι”. Το να παραμείνεις εμφανισιακά, σεξουαλικά και επαγγελματικά γυναίκα αποτελεί ισόβια εργασία».