Συζητούσα πρόσφατα για τη δεκαετία του ΄60 σε μια παρέα με ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή και νεότερους, που τη γνώρισαν μέσα από τη μουσική, τις κινηματογραφικές ταινίες και τη μόδα. Η δεκαετία του ΄60 ήταν το σημείο όπου συνέκλιναν η πολιτική, οι καλοί τρόποι και τα ωραία ποτά, υποστηρίζει η γαλλίδα δημοσιογράφος ΚarineValentin και η φωτογράφιση του ζεύγους Κένεντι στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Ritz, για λογαριασμό του περιοδικού «VanityFair», είναι η χαρακτηριστικότερη αναπαράσταση αυτής της άποψης: Η Τζάκι – που έμελλε εκτός από πολύφερνη χήρα να γίνει και αειθαλές σύμβολο του στυλ και της φινέτσας – ποζάρει με μακριά ροζ τουαλέτα, μεταξωτά ψηλά γάντια και ένα Μαρτίνι ανά χείρας. Ο τότε νεαρός και ανερχόμενος KarlLagerfeld ενθαρρύνει τον φωτογράφο να «γράψει» τις αντανακλάσεις των φώτων όπως διαπερνούν το ποτήρι του Μαρτίνι και καταλήγουν επάνω στη ροζ τουαλέτα. Από εκείνη τη λήψη και μετά η Τζάκι καθιερώνει το Μαρτίνι και τη δεύτερη σειρά πέρλες στον λαιμό.
Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που έχει παρέλθει, λένε όσοι ασχολούνται με την κοινωνική ανθρωπολογία, και προτρέπουν να βάλουμε σε τάξη τις υποχρεώσεις και τις επιδιώξεις μας προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρο για μικρές καθημερινές απολαύσεις, όπως τότε. Το ωραίο ραμμένο ρούχο, το καλό και καλομαγειρεμένο φαγητό, οι μουσικές συνθέσεις που προέκυπταν από το μηδέν και δεν ανακύκλωναν γνωστούς στίχους και μελωδίες, το ευρύτερο στυλ και μια συνολική πρόοδος συνέθεταν την καθημερινότητα των 60s, η οποία υμνείται διαχρονικά – συνειδητά ή ασυνείδητα – με κάθε πρόποση που γίνεται με ένα από τα κοκτέιλ-σύμβολα της εποχής. Για πολλούς βέβαια αυτή η συνειρμική αναφορά στα 60s δεν είναι αυτόματη, αφού η αίγλη αυτών των κοκτέιλ παρέμεινε αναλλοίωτη και στις επερχόμενες δεκαετίες. Γεννήθηκαν όμως τότε, σε μια εποχή που κοινωνικά και πολιτισμικά αποτέλεσε τον τελευταίο αστικό απόηχο, το κύκνειο άσμα μιας καθημερινότητας πιο απλής σε έννοιες και πληροφορίες αλλά πιο σύνθετης σε ό,τι αφορούσε την καλή ζωή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τότε ακριβώς επινοήθηκε ο όρος «cocktailhour» ή «happyhour», για να δηλώσει το απογευματινό διάλειμμα για κοινωνικές συνευρέσεις, πολιτικές συζητήσεις και φυσικά ένα ενδιαφέρον κοκτέιλ ανά χείρας. Μπορεί για τις κυρίες της πρώιμης τότε χειραφέτησης να ήταν αφορμή για cocktaildress – όρος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στυλιστικά –, για μπριτζ ή για τσιγάρο, για τις πιο προοδευτικές, αλλά το κοινό σημείο ήταν ένα από τα κοκτέιλ-σήμα κατατεθέν της εποχής.
Τέτοια λέγαμε εκείνη τη βραδιά, χωρίς να καταλήξουμε τι είναι πιο ισχυρό, το βίωμα όσων έζησαν τότε τη νιότη τους ή η νοσταλγία των πολύ νεότερων για μια εποχή που δεν γνώρισαν αλλά καταγράφεται στον νου τους ως η τελευταία λαμπερή δεκαετία της χιλιετίας που έκλεισε; Φυσικά, η συζήτηση συνοδεύτηκε, τιμής ένεκεν, με τα πιο κλασικά αλλά και διαχρονικά κοκτέιλ, που δημιουργήθηκαν στα ΄60s, αγαπήθηκαν στα ΄70s, αποθεώθηκαν στα ΄80s, στα ΄90s και στα ΄00s και εξακολουθούμε να τα τιμούμε και σήμερα, κάνοντας ό,τι και στη μουσική: διασκευές ευρηματικές και απολαυστικές.
Γουάιτ Ράσιαν
(WhiteRussian)
Μια πλούσια κρεμώδης απόλαυση που αγαπήθηκε από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
υ λ ι κά
30 ml (1 oz) βότκα
• 15 ml (½ oz) γλυκό βερμούτ • 30 ml
(1 oz) κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο mixingglass και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι.
NewAgeTip: Αντί για γλυκό βερμούτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Vinsanto Σαντορίνης.
Μπλάντι Μέρι
(BloodyMary)
Ακόμη αναζητούμε τη Μαρία που του έδωσε το όνομά της. Θεωρείται από πολλούς το κοκτέιλ που σε επαναφέρει ύστερα από ένα γερό ξενύχτι. Στην παρθένα του μορφή είναι ιδανικό για πρωινό, ενώ το σέλερι τού προσθέτει διατροφικό πλούτο, φρεσκάδα και ιαματικές αρετές ενάντια στο αλκοόλ.
υλικά
45 ml (1½ oz) βότκα • 2 σταγόνες Worcestershiresauce • 1 κ.κ. horseradish (σάλτσα χρένου), σε βαζάκι στα σουπερμάρκετ • ντοματοχυμός • 4 σταγόνες Tabascosauce • σέλερι αλατισμένο • φρεσκοτριμμένο πιπέρι • αλάτι
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο mixingglass και χτυπάμε δυνατά. Σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με το σέλερι.
NewAgeTip: Μπορούμε αντί για βότκα να βάλουμε SaffronGin (του GabrielBoudier), μια και πρόγονος του BloodyMary ήταν το RedSnapper, το οποίο έκαναν με τζιν.
Μάι Τάι
(MaiTai)
Κατεξοχήν εξωτικό, προβλήθηκε πολύ στον κινηματογράφο και αγαπήθηκε από ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική και όσους έχουν φλογερό αλλά και μυστηριώδη χαρακτήρα.
υ λ ι κά
60 ml (2 oz) παλαιωμένο ρούμι από την Τζαμάικα
• 15 ml (½ oz) λικέρ Curacao • 7 ml (1/4 oz) σιρόπι ή TripleSec • χυμός από 1 φρέσκο λάιμ (μοσχολέμονο)
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με θρυμματισμένο πάγο στο mixingglass και ανακινούμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι Collins και γαρνίρουμε με 1 φέτα λάιμ και φυλλαράκια μέντας.
NewAgeTip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι ή το TripleSec με μαρμελάδα πορτοκάλι.
Τζιν φις
(Ginfizz)
Είναι το κοκτέιλ που επιλέγουν συχνότερα οι πολιτικοί στις διεθνείς συνδιασκέψεις.
υ λ ι κά
60 ml (2 oz) τζιν • χυμός από ½ λεμόνι
• 1 κ.κ. ζάχαρη άχνη • νερό ανθρακούχο
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο mixingglass, ανακινούμε, σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και απογεμίζουμε με ανθρακούχο νερό.
NewAgeTip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον χυμό λεμονιού με yuzulime (το βρίσκουμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) ή να βάλουμε 10 mllimoncello αντί για ζάχαρη.
Μπράντι Αλεξάντερ
(BrandyAlexander)
Ιδανικό για όσους αγαπούν τα κρεμώδη και πληθωρικά κοκτέιλ.
υ λ ι κά
22 ml (3/4 oz) κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά • 22 ml (3/4 oz) μπράντι• 22 ml (3/4 oz) σκούρο λικέρ CremedeCacao• μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο mixingglass. Ανακινούμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι Mαρτίνι. Γαρνίρουμε στην κορυφή με ένα δαχτυλίδι από σκόνη μοσχοκάρυδου.
NewAgeTip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λικέρ CremedeCacao με λικέρ μαστίχα και το μοσχοκάρυδο με ξύσμα πορτοκαλιού. (Το κοκτέιλ αυτό λέγεται Ηβη, και με αυτό ο Γιάννης Πέτρος Πετρής κέρδισε την 3η θέση το 2005 στον πανελλήνιο διαγωνισμό bartenders.)
Σκρουντράιβερ (Screwdriver)
Παρ’ όλο που ήταν έμπνευση των 60s, αποθεώθηκε τη δεκαετία του ?80 στις ντίσκο.
υ λ ι κά
60 ml (2 oz) βότκα • φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι • λίγη γρεναδίνη • 1 φέτα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο mixingglass, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι Collins.
NewAgeTip: Χρησιμοποιούμε απαράβατα φρέσκο χυμό πορτοκάλι και μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γρεναδίνη με λικέρ Pama (λικέρ ρόδι με βάση τεκίλα).
Μανχάταν
(Manhattan)
Μπορεί να έχει θερμά χρώματα και με το κερασάκι να μοιάζει παιχνιδιάρικο, αλλά είναι ζόρικο και απαιτεί σεβασμό. Αγαπημένο κοκτέιλ του εικαστικού MarcelDuchamp.
υ λ ι κά
52 ml (1 3/4 oz) μπέρμπον • 22 ml (3/4 oz) γλυκό βερμούτ • 1 σταγόνα από κάποιο αρωματικό bitter
• 1 κερασάκι maraschino
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά και πάγο μέσα στο mixingglass και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι Mαρτίνι και γαρνίρουμε με κερασάκι maraschinο.
Κλασικό Μαρτίνι
Με φανατικούς λάτρεις, πιο κλασικό και από τα κλασικά, είναι η Νο 1 προτίμηση ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, προτίμηση αειθαλής.
υ λ ι κά
75 ml (2½ oz) βότκα • 45 ml (1½ oz) ξηρό βερμούτ • 3 πράσινες ελιές
Εκτέλεση: Ξεπλένουμε ένα ποτήρι Mαρτίνι με ξηρό βερμούτ και το χύνουμε. Στη συνέχεια χτυπάμε στο σέικερ τη βότκα με τον πάγο μέχρι να παγώσει, σουρώνουμε στο ποτήρι και προσθέτουμε τις ελιές.
NewAgeTip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πράσινες ελιές με ελιές γεμιστές με χαβιάρι.
Τομ Κόλινς
(TomCollins)
Η βερσιόν της κινηματογραφικής αμερικανικής λεμονάδας που σερβίρεται τα νωχελικά απογεύματα στον Νότο σε μια πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή με τζιν, που ταιριάζει αρμονικά με το λεμόνι και τη ζάχαρη.
υ λ ι κά
30 ml (1 oz) φρέσκο χυμό λεμονιού • 1 κ.κ. ζάχαρη • 45 ml (1½ oz) τζιν • φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο στο mixingglass και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε σε ποτήρι Collins με πάγο και απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού.
NewAgeTip: Χρησιμοποιούμε Hendrick’sGin και γαρνίρουμε με 1 φέτα αγγούρι και λίγα ροδοπέταλα.
Δημοσιεύθηκε στο BHMAgourmet, τεύχος 40, 54-57, Φεβρουάριος 2010.