ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν χθες οι Βρυξέλλες τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι «αν κριθεί αναγκαίο» τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ είναι πλέον έτοιμα να συνδράμουν την Ελλάδα. Ως προς τη μορφή αυτής της ενδεχόμενης συνδρομής κανένα νέο στοιχείο δεν έχει προκύψει ακόμη, ενώ από το Βερολίνο κατέστη σαφές ότι η συνάντηση Μέρκελ- Παπανδρέου «δεν θα έχει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής δεσμεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα». Με τη δήλωση αυτή η γερμανική πλευρά επιχειρεί σαφώς να διατηρήσει το θολό τοπίο των τελευταίων ημερών, το οποίο άλλοτε εμφανίζει τη γερμανίδα καγκελάριο να θέλει να ενισχύσει την Ελλάδα αλλά να μην μπορεί και άλλοτε να μπορεί αλλά να μη θέλει. Επισήμως πάντως, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εξομαλυνθούν οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές (οι οποίες λογικά θα εκτιμήσουν θετικά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης) και όχι κατόπιν παρεμβάσεων της ζώνης του ευρώ.

Αν όμως αυτό αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ανέφικτο, τότε η έξωθεν βοήθεια προς την Ελλάδα θα υπάρξει, έστω και αν η μορφή της παραμένει προς το παρόν απροσδιόριστη. Το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΕΕ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή της οικονομικής βοήθειας δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί. Η συνεργασία αυτή υπήρξε ήδη στην περίπτωση της Ουγγαρίας η οποία έλαβε συνολικό ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 προήλθαν από πόρους του ΔΝΤ και το 1/3 από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία ωστόσο δεν αντλήθηκαν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά από τις αγορές στις οποίες έδωσε την εγγύησή της η ΕΕ. Το «σχήμα» αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως, με τη σύμφωνη γνώμη των χωρών της ζώνης του ευρώ, να χρησιμοποιηθεί και για την περίπτωση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της ΕΕ για τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει, είπε, την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια και θεωρεί τα μέτρα ένα «ισχυρό δείγμα» της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ακόμη πιο ενθουσιώδεις ήταν οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ο οποίος παράλληλα απηύθυνε έκκληση στα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην υιοθέτηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να πράττει επ΄ άπειρον».

Ο πρόεδρος του Εurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε επίσης χθες τα πρόσθετα μέτρα, επισημαίνοντας ότι εφεξής ιδιαίτερη σημαντική είναι εκτός από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.