Oταν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, τα μεγάλα χρέη και η χαμένη αξιοπιστία οδήγησαν την Ελλάδα σε αδιέξοδο, οι αγορές ήταν πεπεισμένες ότι η χώρα ήταν παραδομένη στις φλόγες. Οι αγορές, οι «κερδοσκόποι» και οι επενδυτές έβαλαν τη χώρα στη γωνία, ενώ ολόκληρος ο κόσμος θεωρούσε πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα προ της χρεοκοπίας. Τελικά χθες, ενώ η κοινή γνώμη άκουγε με δέος (έστω και καθυστερημένα για τους ξένους δανειστές) τα νέα μέτρα, οι αγορές είπαν ότι τουλάχιστον «η φωτιά μπορεί πλέον να τεθεί υπό έλεγχο».

Λογικά, τα νέα μέτρα θα ενισχύσουν την προθυμία των αγορών να δανείσουν την Ελλάδα, αποφάνθηκε η Fitch, ενώ «λιγότερο απαισιόδοξη» για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εμφανίστηκε η S&Ρ. Για τη Μoοdy΄s πάλι το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ενισχύει την αξιοπιστία του σχεδίου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δύο τάσεις πλέον φαίνεται να διαμορφώνονται στις αγορές: Η πρώτη που φαίνεται σήμερα να είναι μειοψηφία, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και αργά η γρήγορα θα οδηγηθεί ακόμη και στην αγκαλιά του ΔΝΤ. «Είναι μια κακή ταβέρνα η οποία τα τελευταία χρόνια πουλούσε χαλασμένο φαγητό» υποστηρίζουν, θεωρώντας ότι «δεν είναι σίγουρο πως επειδή άλλαξε μάγειρα θα πρέπει να τρέξουν όλοι τώρα να γευτούν τα νέα φαγητά».

Η δεύτερη, που φαίνεται να είναι και η κυρίαρχη, είναι ότι τώρα πια μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές και ίσως μάλιστα (αν τα μέτρα λειτουργήσουν) να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και το όποιο σχέδιο στήριξης των εταίρων μας. Με την κατανάλωση πάντως να αποτελεί το 72% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, τα νέα μέτρα οδηγούν σε μεγάλη ύφεση (από -4% ως-5%, λένε ορισμένοι) κάτι που φάνηκε χθες και στη διστακτικότητα με την οποία αντιμετώπισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τα νέα μέτρα.

Τα πράγματα δείχνουν λοιπόν ότι αν τελικά καταφέρουμε να κερδίσουμε το πρώτο στοίχημα (να μπορούμε δηλαδή – έστω και κάπως ακριβά- να ξαναδανειστούμε) θα πρέπει να βρούμε και τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης. Καθώς λοιπόν παραμένουμε μια οικονομία με «σβηστές μηχανές», αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, καταφέρουμε τελικά «να ελέγξουμε τη φωτιά», θα πρέπει πλέον να βρούμε τρόπους ώστε «οι μηχανές» να λειτουργήσουν και πάλι. mantik@tovima.gr